Hendrik Bogaert wil dubbele nationaliteit afschaffen, Francken: "Oké, let's do it"

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert pleit voor de afschaffing van de dubbele nationaliteit in ons land. Dat zegt hij aan VRT Nieuws, nu blijkt dat heel wat Belgische Turken "ja" stemden tijdens het referendum gisteren. "Men is op den duur meer bezig met de buitenlandse politiek dan met de Belgische." Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lijkt gewonnen voor het idee. "Oké, let's do it."

Het was een behoorlijk opvallende conclusie gisterenavond, toen de resultaten van het Turkse referendum binnenliepen. Nergens in Europa hebben Turken zo uitgesproken "ja" gestemd als in ons land. Zo'n 74 procent van alle Belgische Turken die zijn gaan stemmen, sprak zich uit als voorstander van meer macht voor president Recep Tayyip Erdogan.

En dat is jammer, vindt CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert. "Ik ben een democraat en dus moet ik deze uitslag erkennen", zegt hij. "Ik zeg niet dat de mensen verkeerd hebben gestemd, maar we hebben denk ik toch enkele zaken geleerd tijdens de campagne. We staan op met een autocratisch regime naast de deur. We kunnen niet zomaar zeggen dat er niets is gebeurd."

Niet bevorderend voor integratie

Bogaert pleit voor de afschaffing van de dubbele nationaliteit in ons land. "Zo'n dubbele nationaliteit is niet bevorderend voor de integratie. Men is op den duur meer bezig met de buitenlandse dan met de Belgische politiek."

Het Kamerlid voegt er wel meteen aan toe dat de afschaffing enkel zou moeten gelden voor mensen die hun Belgische identiteit combineren met een identiteit van buiten de Europese Unie. "Het is moeilijk om zo'n scheidingslijn vast te stellen, maar ik ben een overtuigd Europeaan. Ik denk dat daar de lijn moet worden getrokken." Met andere woorden: ook iemand met de Belgisch-Amerikaanse nationaliteit zou moeten kiezen.

"Maar ik denk dat zo'n afschaffing juridisch moeilijk ligt op Belgisch niveau", benadrukt Bogaert nog. Hij vindt dat zoiets eerder Europees moet worden geregeld.

"Oké, let's do it"

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kan zoiets wél nationaal worden geregeld. "Oké, let's dot it", antwoordde hij via Twitter. "Maar het voorstel verrast mij wel, aangezien zijn partijvoorzitter Wouter Beke nog niet zo lang geleden iets anders zei", licht hij toe aan VRT Nieuws. "Als dat het nieuwe partijstandpunt wordt, ben ik heel tevreden. Ik kan mij daar enkel in vinden." Of de mening van Bogaert ook effectief het partijstandpunt is, is nog niet duidelijk. De partij reageert voorlopig niet. 

Francken benadrukt wel dat het afschaffen van de dubbele nationaliteit niet in het regeerakkoord staat. "Onze partij is hier al lang voorstander van. We kunnen altijd extra maatregelen nemen."

Zijn partijvoorzitter Bart De Wever volgt die lijn. Hij roept op om "over de partijgrenzen heen werk te maken van het uitdoven van de dubbele nationaliteit". "Wij zijn er al langer voorstander van om de dubbele nationaliteit te laten uitdoven. Er bestaan technische en praktische belemmeringen, maar die zijn niet onoverkomelijk. We hebben daar al het nodige studie- en voorbereidende werk over verricht, dus er is een basis om van te vertrekken."

Reynders: "Debat niet openen na beslissing één bepaalde gemeenschap"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is voorzichtiger in zijn reactie. "Dat debat is veel breder en moet niet geopend worden na een beslissing van één bepaalde gemeenschap. We moeten tijd nemen om dat in alle kalmte te onderzoeken."

Reynders wijst er op dat veel Belgen een dubbele nationaliteit hebben, onder wie ook veel Fransen. "We kunnen het debat over de dubbele nationaliteit niet heropenen in functie van de uitslag van een buitenlands referendum."