Marine Le Pen: "Geef ons in godsnaam Frankrijk terug"

In Parijs heeft presidentskandidate Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National een verkiezingsmeeting gehouden voor zo'n 5.000 sympathisanten. De verkiezingen van zondag zijn volgens haar een keuze tussen een "wilde globalisering" die Frankrijk naar de dieperik zal helpen, en haar kant, de patriotten.
AFP or licensors

"De keuze zondag is eenvoudig", zei Le Pen. "Het is een keuze tussen een Frankrijk dat opnieuw opstaat, en een Frankrijk dat wegzinkt." Het Frankrijk dat wegzinkt is het gevolg van de "wilde globalisering" waar de andere presidentskandidaten volgens haar voorstander van zijn, het Frankrijk dat opnieuw opstaat zal het werk zijn van de "patriotten".

"Geef ons in godsnaam Frankrijk terug", zo zei ze, waarop het publiek, niet voor het laatst, de slogan "On est chez nous" begon te scanderen. 

Le Pen bespeelde voor de rest haar gebruikelijke thema's en haalde uit naar de Europese Unie, waarvan de bureaucraten de Franse souvereiniteit teniet gedaan hebben, en naar de wilde globalisering en de massale immigratie, die daar een gevolg van is. De massale immigratie bracht ze rechtstreeks in verband met criminaliteit, islamisme, terrorisme en de verarming van de Franse bevolking.

"We kunnen niet meer beslissen wie er hier binnen mag komen", zo zei Marine Le Pen, en ze voegde eraan toe: "De Fransen hebben soms minder rechten dan de buitenlanders, zelfs de illegale."

Massale immigratie is een tragedie voor Frankrijk waar alleen de eigenaars van grote fabrieken beter van worden, omdat die zo goedkope werkkrachten krijgen en de lonen kunnen verlagen, zo zei ze. Maar, zo zei ze ook "Ik zal jullie beschermen. Mijn eerste daad als president zal zijn onmiddellijk de grenzen van Frankrijk te herstellen." Daarna wil ze een moratorium op de immigratie instellen, om de situatie in te kunnen schatten. 

De EU, "waaraan we constant toelating moeten vragen", is volgens haar "niet de oplossing, maar het probleem". Het Schengenakkoord dat de grenscontroles aan de binnengrenzen van de EU afgeschaft heeft, heeft volgens haar de deuren opengezet voor de maffia en de terroristen, en de Europese buitengrenzen zijn nooit afdoende beveiligd geweest, zo zei ze.

Marseillaise

Tegenover de "wilde globalisering" en de massale immigratie, stelde Le Pen de Franse waarden en de liefde van de patriotten voor het vaderland.

Net als bij op de meeting vandaag van haar rivaal Emmanuel Macron, barstte het publiek ook bij Le Pen spontaan in de "Marseillaise", toen ze het had over de noodzaak om de Franse waarden, de Franse vlag en het Franse volkslied te kennen. 

Aan het einde van haar toespraak riep Marine Le Pen haar aanhangers op om zeker ook in de eerste ronde te gaan stemmen, en om zeker nog campagne te blijven voeren. Als elke "patriot" een twijfelaar weet te overhalen om voor haar te stemmen, dan is de overwinning zo goed als zeker, zo zei ze.

Op het einde van de meeting zong het publiek nogmaals het volkslied.

Relletjes

De verkiezingsmeeting van Le Pen vond plaats in Le Zenith, waar plaats is voor zo'n 6.000 mensen. De zaal was niet volledig vol, geschat wordt dat er zo'n 5.000 aanhangers waren komen opdagen.

Voor de meeting waren er kleine relletjes tussen de politie en een 60-tal tegenstanders van Le Pen. Volgens de campagneleider van het Front National had het "extreemlinkse gespuis" een FN-parlementslid geraakt met een bierflesje en werden er ook andere voorwerpen naar hem gegooid.

Na korte tijd verdwenen de tegenbetogers. Niemand raakte gewond en de politie verrichtte geen arrestaties.

Ook tijdens de bijeenkomst was er nog protest: een jonge vrouw sprong op het podium, en werd onmiddellijk afgevoerd door de ordedienst van het FN. Dat leverde Marine Le Pen een staande ovatie op van het publiek. Een tweede vrouw werd enige tijd later uit de zaal verwijderd. Volgens het Front National ging het om leden van Femen, de protestgroep van vrouwen die vaak met ontbloot bovenlijf actie voeren.

Wat onthoudt VRT-journalist Steven Decraene van speech Le Pen?

De security van het Front National heeft een demonstrerende jonge vrouw die op het podium was geraakt, afgevoerd.

Onvoorspelbaar

De verkiezingen in Frankijk zijn de meest onvoorspelbare uit de geschiedenis.

In alle peilingen raken Le Pen en de centrumkandidaat  Macron door de eerste ronde, maar de conservatief François Fillon en de uiterst linkse Jean-Luc Melenchon hebben hun achterstand verkleind.

De verschillen tussen de kandidaten zijn nu dan ook kleiner dan de foutenmarge bij de peilingen, zodat ze alle vier kans maken om door te gaan. 

Meest gelezen