Meer dan duizend Palestijnse gevangenen in Israël in hongerstaking

Meer dan duizend Palestijnen die in een cel zitten in Israël zijn een collectieve hongerstaking gestart. Dat deden ze na een oproep van Marwan Barghouti, de leider van de tweede intifada, die tot levenslang werd veroordeeld. Het is de eerste hongerstaking in jaren.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
De hongerstaking komt er na een oproep van een oproep van Marwan Barghouti.

"Ongeveer 1.300 Palestijnse gevangenen zijn een hongerstaking begonnen en dat aantal zou de komende uren nog kunnen toenemen", zei Issa Qaraqee, bevoegd voor alles wat met gevangenen te maken heeft binnen de Palestijnse Autoriteit. Andere bronnen spreken van 1.500 hongerstakers. Het Israëlische gevangenissysteem kreeg gisteren melding dat 700 gevangenen in hongerstaking zouden gaan en onderzoekt nu hoeveel dat daadwerkelijk ook deden.

De hongerstaking van onbeperkte duur ging van start naar aanleiding van de "dag van de gevangenen", die Palestijnen al meer dan 40 jaar in acht nemen. Deze voormiddag haalde ze de voorpagina's van alle Palestijnse media. In totaal zitten er 6.500 Palestijnen, onder wie 62 vrouwen en 300 minderjarigen, in Israël in de cel.

Ongeveer 500 van hen zitten in het buitengerechtelijk regime van de administratieve hechtenis, met andere woorden een opsluiting zonder proces of beschuldiging. Bovendien zitten dertien Palestijnse parlementsleden, van verschillende partijen, in de gevangenis.