OVSE niet mals voor Turkse referendum: "Nee-kamp streed met ongelijke wapens"

De OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, heeft in een rapport haar mening gegeven over de stembusgang van gisteren in Turkije. De OVSE zegt dat het juiste kader niet aanwezig was voor een democratisch proces en dat beide kampen niet met gelijke wapens aantraden.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De OVSE is een organisatie waarin 57 landen vertegenwoordigd zijn. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, beslaat de organisatie meer dan Europa. Ook de VS en Canada en Centraal-Aziatische landen zijn lid. De organisatie waakt onder meer over vrede, stabiliteit en - in dit geval - de kwaliteit van verkiezingen.

Aangezien Turkije lid is van de OVSE, streken er dus ook gisteren OVSE-waarnemers neer aan verschillende Turkse stembureaus. Vandaag hebben ze hun rapport klaar en dat is niet mals voor het Turkse regime van president Erdogan.

Toegang geweigerd

De OVSE-waarnemers zagen dat de verkiezingen voor het grootste deel ordelijk verliepen en dat alles technisch goed was georganiseerd. Tot zover de positieve noot in het rapport. Wat volgt zijn vooral opmerkingen over de ongelijke media-aandacht, maar ook tekenen van intimidatie en onregelmatigheden.

Zo werd in sommige gevallen de waarnemers de toegang tot een stemlokaal geweigerd of gelimiteerd. De waarnemers zagen ook hoe er soms politieagenten stonden aan de ingang die de identiteitsgegevens controleerden van de mensen die gingen stemmen.

"We zagen ook een misbruik van staatsmiddelen en het tegenwerken van nee-campagnes door het regime. Zo werden supporters van het nee-kamp soms afgeschilderd als sympathisanten van terrorisme."

"Onpartijdige informatie"

De OVSE vindt vooral dat de twee kampen niet met gelijke wapens konden strijden. "Kiezers kregen niet de nodige, onpartijdige informatie over belangrijke aspecten van de hervorming waarover in het referendum moest worden beslist", luidt het rapport.

Dat is naar eigen zeggen het gevolg van de noodtoestand die al maanden geldt in Turkije en het monddood maken van de vrije pers. Daardoor zou het ja-kamp veel vaker en veel positiever opduiken in kranten en op tv-stations gecontroleerd door het regime.