Pence na rakettest Noord-Korea: "Alle opties liggen op tafel"

De Verenigde Staten sluiten geen enkele optie uit om het probleem van het wapenprogramma van Noord-Korea op te lossen. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence gezegd tijdens zijn bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. "Alle opties liggen op tafel."
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikaanse vicepresident Pence begon zijn tiendaagse rondreis door Azië gisterenochtend in Zuid-Korea, amper enkele uren na de mislukte rakettest van Noord-Korea. Afgelopen nacht ging hij langs in het het militaire kamp Bonifas, een door de VS geleide post van de Verenigde Naties die op slechts enkele meters van de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea gelegen is. Later trok hij naar het grensdorp Panmunjon, waar in 1953 het staakt-het-vuren werd getekend.

Volgens Pence willen de Verenigde Staten op een "vreedzame manier en via onderhandelingen" tot meer veiligheid komen. "Maar alle opties liggen op tafel en we blijven zij-aan-zij met Zuid-Korea", zo zei Pence.

"We willen vrede"

De vicepresident zei ook nog dat de relatie tussen de VS en Zuid-Korea "onveranderlijk is en elke beproeving zal doorstaan". "De boodschap van het Amerikaanse volk is dat we vrede willen, maar Amerika heeft altijd vrede gezocht door macht te gebruiken en mijn boodschap vandaag - terwijl ik achter de Amerikaanse soldaten in Korea en achter de moedige soldaten van de Koreaanse republiek sta - is er een van vastberadenheid". "Het Noord-Koraanse volk en leger mogen die vastberadenheid van de VS om haar bondgenoten te steunen, niet verkeerd begrijpen."

Gisteren noemde Pence de mislukte rakettest nog een "provocatie" voor enkele van de 28.500 Amerikaanse militairen die in Zuid-Korea zijn gestationeerd. Hij benadrukte dat de test aantoont welke risico's de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militairen lopen.

Spanningen

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea zijn de afgelopen weken hoog opgelopen vanwege verschillende raketlanceringen door Pyongyang en de versterkte toon van de VS over het nucleaire programma van Noord-Korea. De VS stuurden onlangs een vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea liet dan weer weten "meedogenloos" te reageren op elke provocatie van de Verenigde Staten.