Prins Harry: "Ik stond aan de rand van een totale instorting"

De Britse prins Harry (32) heeft in een openhartig interview met Daily Telegraph onthuld dat hij op zijn 28e psychologische hulp heeft gezocht om de dood van zijn moeder te verwerken. "Ik stond aan de rand van de totale instorting en heb jarenlang mijn kop in het zand gestoken. Boksen heeft mij gered om mijn aggressie onder controle te houden", aldus Harry van Wales.

De Britse prins Harry heeft de dood van zijn moeder prinses Diana meer dan vijftien jaar verdrongen. Prinses Diana kwam eind augustus 1997 om het leven bij een auto-ongeluk in Parijs. Prins Harry was toen twaalf jaar oud.

De 32-jarige prins blikt in een openhartig interview met Daily Telegraph terug op zijn leven na de onverwachte dood van zijn moeder. Hij zegt dat hij pas op 28-jarige leeftijd psychologische hulp heeft gezocht op aanraden van zijn broer prins William.

"Ik kan gerust zeggen dat het verlies van mijn moeder op 12-jarige leeftijd ernstige gevolgen heeft gehad voor mijn persoonlijk leven, maar ook voor mijn werk. Ik heb me bijna twintig jaar afgesloten voor mijn gevoelens", aldus Harry.

AP2007

"Stak mijn kop in het zand"

Prins Harry heeft de dood van zijn moeder jarenlang verdrongen. "Ik stak jarenlang mijn hoofd in het zand en weigerde na te denken over de dood van mijn moeder. Denken aan haar maakte me alleen maar verdrietig."

De jongste zoon van prins Charles en prinses Diana is zijn broer dankbaar omdat hij hem doorverwezen heeft naar psychologische hulpverleners. "Mijn broer zei: "Je moet je problemen aanpakken. Het is niet normaal dat je denkt dat de dood van onze moeder je niet beïnvloedt." Vandaag heb ik geen probleem meer, maar ik was een probleem."

Prins Harry zegt verschillende keren dicht bij de totale ineenstorting te hebben gestaan. "Er kwamen de voorbije jaren veel misvattingen en leugens over mij naar buiten. Ik heb intussen enkele jaren opnieuw greep op mijn leven. Mijn bezoeken aan de psychiater en beginnen boksen heeft me erdoorheen geholpen. Boksen is een goede manier om je agressie kwijt te raken."

AP1987

"Taboe rond geestelijke gezondheid doorbreken"

Prins Harry wil met zijn interview in Daily Telegraph het taboe over geestelijke gezondheidszorg doorbreken. Hij hoopt dat mensen met geestelijke problemen net als hij de weg naar hulpverlening vinden.

De prins had een interview met Bryony Gordon van Daily Telegraph. "Het is ongebruikelijk dat een lid van de koninklijke familie zo openhartig spreekt over zo een gevoelig onderwerp. Ik was verbaasd over zijn openheid", aldus Gordon.

Het is op 31 augustus exact twintig jaar geleden dat prinses Diana om het leven kwam. Prinses Diana zal later dit jaar een standbeeld krijgen in de tuin van Kensington Palace in Londen. In Hyde Park in Londen staat sinds 2004 een herdenkingsfontein voor de prinses.

Meest gelezen