Reynders: "De doodstraf is echt een rode lijn voor Europa"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is bezorgd over de toekomst voor Turkije, nu een nipte meerderheid van de Turken voor een grondwetshervorming en dus voor meer macht voor de president hebben gestemd. Dat president Erdogan meteen ook een nieuw referendum over de doodstraf aankondigde, is een teken aan de wand. "Dat is echt een rode lijn voor de Europese Unie."

Nergens in Europa stemden meer Turken voor de grondwetshervorming en meer macht voor Erdogan dan in België. Op zich niet zo verrassend, zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in een reactie aan onze redactie. "Er is hier altijd al grote steun voor Erdogan geweest."

Toch vraagt hij aan de Turkse gemeenschap in ons land om in vrede te leven en onderhoudt onze regering contacten met de Turkse ambassade om te vermijden dat de verdeeldheid binnen Turkije ook tot problemen zou leiden in ons land.

Bevriezing onderhandelingen

Reynders is meer bezorgd over de evolutie in Turkije zelf. Hij wijst daarbij op de gebeurtenissen van het voorbije halfjaar: na de mislukte staatsgreep werden duizenden mensen gearresteerd en werden de vrijheden van de burgers fel beperkt.

België wacht nu samen met de andere Europese landen op de eerste acties van Erdogan na dit referendum, om de relatie tussen Turkije en Europa te herdefiniëren. Maar een eerste uitspraak van Erdogan, de aankondiging van een referendum over de doodstraf, zet alvast enkele lichten op rood.

"Die eerste verklaring over de doodstraf is voor ons een echte rode lijn." Als Erdogan de doodstraf opnieuw invoert, dan worden de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie bevroren, zegt Reynders. Niet dat er op dit moment nog veel sprake is van zulke onderhandelingen, maar de herinvoering van de doodstraf betekent allicht het definitieve einde ervan.

Open dialoog

Toch moet Europa het gesprek blijven aangaan met Turkije, meent Reynders. Ook en vooral in het belang van Europa zelf natuurlijk. Denk maar aan het akkoord met Turkije over de vluchtelingen. "We moeten een open dialoog houden over alle punten", zegt Reynders. Stellig ten opzichte van de doodstraf, maar tegelijk onderhandelen over andere dossiers, zoals migratie en veiligheid.