Zegezekere Macron: "Vol­gende zondag wordt begin van een nieuw Frankrijk"

In Parijs heeft de onafhankelijke presidentskandidaat Emmanuel Macron een grote politieke meeting gehouden in de aanloop naar de eerste ronde van de verkiezingen komende zondag. Hijzelf en het publiek zweepten elkaar op met een zegezeker gescandeer "We gaan winnen". Macron verdedigde er zijn zelfverklaarde centrumpositie door zichzelf te vergelijken met de legendarische Charles de Gaulle.

Macron werd als een superster onthaald in de zaal van Bercy, waar zo'n 20.000 man binnen kan. Op Twitter beweerden tegenstanders dat er heel wat lege gaten in de zaal waren te zien, maar op goed een kwartier voor het begin van de meeting weigerden de ordediensten om nog meer mensen binnen te laten.

De presidentskandidaat van zijn eigen beweging "En Marche" begon zijn betoog met lyrisch optimisme. "Horen jullie het gefluister van de lente? Het is het geluid van een politieke bladzijde die aan het draaien is. Zondag zullen we winnen en dat wordt het begin van een nieuw Frankrijk. We gaan het optimisme teruggeven aan Frankrijk."

Macron werd vaak onderbroken door het enthousiaste publiek dat met de regelmaat van een klok "On va gagner" en "Macron président" begon te scanderen. Iemand riep plots zelfs "Je t'aime monsieur Macron, merde", wat een lachje en een werpkus ontlokte bij de presidentskandidaat. Even later hief het publiek ook spontaan de Marseillaise aan.

"Net als Charles de Gaulle"

Het begin van Macrons speech was eerder wat grootsprakerig met een liefdesbetuiging aan zijn Frankrijk en een uiteenzetting over de vernieuwing waar Macron naar eigen zeggen voor staat. "Elke generatie (diegenen die hebben heropgebouwd na de wereldoorlogen, de cesuur van mei 68 en in 1989 de val van de Muur) heeft zijn historische rol. Wij zijn de nieuwe generatie en wij hebben de verantwoordelijkheid om een nieuw Frankrijk te maken."

Eerder namen critici dat discours van Macron al op de korrel omdat het "een leeg discours" zou zijn. Een ander vaak gehoorde kritiek op de onafhankelijke centrumkandidaat is dat hij "met iedereen akkoord is". Tijdens de meeting in Parijs - de grootste in zijn jonge politieke carrière - weerlegde Macron die kritiek met een verwijzing naar de legendarische president Charles de Gaulle. "Ik kies - zoals generaal de Gaulle - het beste van rechts, het beste van links en het beste van het centrum."

En hij gaf ook kritiek op enkele van zijn tegenkandidaten, zoals de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon, zonder die evenwel bij naam te noemen. "Sommigen willen hier een Cuba zonder de zon, of een Venezuela zonder petroleum."

"Europese ambities aanwakkeren"

Na een uur bracht Emmanuel Macron concretere punten uit zijn programma te berde. Zo beloofde hij enkele onderwijsmaatregelen om Frankrijk binnen 5 jaar "de natie van de kennis en de competenties" te maken. Macron bracht ook de laïcité (de scheiding van Kerk en Staat) ter sprake. "Hier zal ik als president niet buigen: nooit zal ik toelaten dat mensen in naam van hun religie de wetten van de Republiek niet naleven, maar tegelijk zal ik nooit aanvaarden dat iemand hier minder rechten krijgt wegens zijn religie."

Als president wil Macron naar eigen zeggen ook de band met Duitsland aanhalen en de Europese ambities aanwakkeren. En er moet ook gepraat worden met Rusland, "dat een groot rijk is". "Maar we mogen niet aanvaarden dat er in Tsjetsjenië kampen voor homoseksuelen worden geopend", gaf de kandidaat al enigszins een blik op welk buitenlandbeleid hij wil voeren. "Frankrijk heeft een historische verantwoordelijkheid om de mensenrechten te laten respecteren."

"Brigitte (de echtgenote van Macron, nvdr.) zegt me dat ik altijd te lang bezig ben", luidde de presidentskandidaat het einde van zijn speech in. "Volgende zondag zullen jullie allemaal samen met mij zijn. De dragers van het lot van Frankrijk, haar ambitie, haar kracht en haar toekomst. Vive la République, Vive la France, nous allons gagner."

Meest gelezen