Zuhal Demir mildert toon in Facebookbericht, geen excuses voor CD&V

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) heeft voor het eerst gereageerd op haar uitval naar CD&V van vorige week. Ze noemde CD&V toen "dé moslimpartij bij uitstek". In een bericht op Facebook herhaalt ze haar kritiek, zij het op een veel mildere toon en zonder harde woorden als "kiesvee". Verontschuldigingen voor CD&V komen er niet.

De uitspraken van de staatssecretaris in De Zondag deden heel wat stof opwaaien. Ze zei onder meer dat CD&V moslims als kiesvee ziet en dat het de moslimpartij bij uitstek is. CD&V-voorzitter Wouter Beke stond op zijn achterste poten en eiste excuses.

Die harde woorden herhaalt Demir dus niet in haar mededeling, maar ze verandert haar standpunt niet. "CD&V" wordt "partijen die" en harde woorden als "kiesvee" neemt ze niet meer in de mond. Van excuses richting CD&V is geen sprake. Wel zegt ze zich te hebben geëxcuseerd bij premier Michel.

"Dit was zonder meer de zwaarste week uit mijn politieke carrière", zegt Demir ook. Ze geeft toe dat de hardheid van haar uitspraken niet passend zijn voor een lid van de regering en dat de premier gelijk had om haar terecht te wijzen.

Het is maar de vraag of CD&V tevreden zal zijn met de woorden van Demir. De timing is niet toevallig. Morgen stelt ze haar beleidsbrief voor in de Kamer. Vanzelfsprekend gebeurt dat het liefst mét de steun van CD&V.

Lees hieronder het integrale bericht van Zuhal Demir: