Zuid-Koreaanse ex-presidente Park aangeklaagd voor corruptie

De onlangs afgezette presidente van Zuid-Korea Park Geun-hye is aangeklaagd voor onder meer corruptie. Vorige maand was ze opgepakt. Ze zou, samen met heel wat mensen uit haar entourage, miljoenen dollars hebben afgeperst.

Zuid-Korea is al maanden in de ban van de corruptiezaak. Naast de ex-presidente zelf, zijn eerder al een aantal ex-ministers, een aantal presidentiële raadgevers van Park en topman Lee Jae-yong van de elektronicagroep Samsung opgepakt. Ook de spil van de zaak, Choi Soon-sil, een nauwe vriendin van ex-presidente Park, werd al opgepakt.

De entourage van Park wordt ervan verdacht om bijna 70 miljoen dollar schenkingen te hebben afgeperst van Zuid-Koreaanse bedrijven zoals onder meer Samsung ten voordelen van een aantal stichtingen en bedrijven die gecontroleerd werden door Choi, de vriendin van Park. In ruil zouden die bedrijven dan allerlei voordelen hebben gekregen.

Zuid-Koreanen zijn corruptie steeds meer beu

De snelle opgang van de Zuid-Koreaanse economie was mede mogelijk door de grote zakenconcerns, de "chaebol". Die hebben een erg grote invloed op de politiek en "ons kent ons" was altijd een erg belangrijk criterium om het in Zuid-Korea te maken.

Nu is corruptie en machtsmisbruik geen uitzondering in het Verre Oosten, waar er erg nauwe banden zijn tussen de politieke en economische elites, die elkaar de hand boven het hoofd houden in een systeem waarbij protest en oppositie vaak beschouwd worden als een bedreiging voor de maatschappelijke harmonie en de economische opgang.

Onder meer China en India, maar ook meer ontwikkelde landen zoals Japan en Zuid-Korea worden daarbij genoemd. De voorbije jaren zijn er steeds meer schandalen in Zuid-Korea. Niet dat er meer corruptie is, maar blijkbaar pakt het gerecht die misbruiken nu meer aan en worden zowel de media als de burgers mondiger.

Nieuw drama in het leven van Park Guen-hye

Park Guen-hye is de dochter van voormalig dictator Park Chung-hee. Die leidde het land in de jaren 60 en 70 met harde hand, maar was tegelijk ook de architect van een erg succesvolle industrialisering die Zuid-Korea uitbouwde tot de economische grootmacht die het nu is.

De jonge Park Guen-hye nam in 1974 de titel van "First Lady" over toen haar moeder vermoord werd door een terrorist. In 1979 werd haar vader doodgeschoten. In 2006 overleefde ze zelf een aanslag toen ze neergestoken werd tijdens een politieke meeting.

In 2013 werd Park dan democratisch verkozen tot eerste vrouwelijke president van Zuid-Korea in een regio waar niet veel vrouwen de lakens uitdelen. In maart van dit jaar is ze afgezet door het Grondwettelijk Hof.