"Hallerbosgekte" slaat ook in Californië toe met "super bloom"

Na jaren van droogte zijn grote delen van Californië met een tapijt van wilde bloemen bedekt. Oorzaak is de overvloedige regen die afgelopen winter is gevallen. Net als de hyacinten in het Hallerbos bij ons, lokt de bloemenpracht duizenden kijklustigen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In december waren de vlaktes van zuidelijk Californië nog een kale en dorre woestijn, maar sinds enkele weken baden ze in een weelderige bloemenzee. Na jaren van droogte heeft het afgelopen winter overvloedig geregend in het gebied en hierdoor zijn de zaden van tal van wilde bloemen spontaan gaan ontkiemen.

Het gevolg is een zogenoemde "super bloom" die vanuit de ruimte nog het beste zichtbaar is. Het satellietbedrijf Planet heeft luchtfoto's van december 2016 naast foto's van maart 2017 geplaatst en die maken de spectaculaire metamorfose in een oogopslag duidelijk (zie onder).

Het natuurfenomeen heeft ook nadelen. Omdat veel mensen de bloemen in plekken als het Los Padres National Forest en het Bitter Creek National Wildlife Refuge met eigen ogen willen aanschouwen, ontstaat her en der grote verkeershinder. Bovendien vertrappelen veel kijklustigen bloemen terwijl ze proberen de perfecte foto te maken.