Aangehouden geradicaliseerde Fransman had banden met ons land

Vijf dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zijn in de havenstad Marseille, in het zuiden van Frankrijk, twee mannen aangehouden die een aanslag wilden plegen. Volgens de Parijse procureur Molins had een van hen banden met ons land. De man zou bij zijn reizen door Europa onder meer in de stad Verviers beland zijn. Het Belgische federale parket bevestigt dat het toen een onderzoek naar de man geopend heeft. Volgens de Franse procureur wilden de mannen op korte termijn een aanslag plegen op Frans grondgebied.
AFP or licensors
Procureur François Molins tijdens zijn persconferentie.

Op een persconferentie heeft de Parijse procureur François Molins meer uitleg gegeven over de arrestaties. De opgepakte mannen, zijn een 23-jarige en een 29-jarige met de Franse nationaliteit.

Bij de inval in een flat in Marseille van een van de mannen zijn drie kilogram TATP of acetonperoxide gevonden, een ambachtelijke springstof die vaak door jihadisten gebruikt wordt, een zelfgemaakte granaat, verschillende vuurwapens waaronder een automatisch pistool, en munitie, zo zei hij. 

Bij een van de mannen thuis werd jihadistische propaganda gevonden en een vlag van IS. Molins noemde de mannen "even wantrouwig als vastberaden", en zei dat ze zich aan het voorbereiden waren om op korte termijn een gewelddadige actie uit te voeren op Frans grondgebied, maar dat het niet met zekerheid vast te stellen was welk doelwit ze voor ogen hadden, en evenmin de datum waarop ze een aanslag wilden plegen.

Presidentskandidaat?

Eerder had de Franse minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl ook al een persconferentie gehouden over de zaak. "Het gaat om twee geradicaliseerde mannen, geboren in 1987 en 1993 met de Franse nationaliteit, die op zeer korte termijn een aanslag in Frankrijk gepland hadden", zo zei hij. "Daarmee bedoel ik de komende dagen." Bij huiszoekingen zijn vuurwapens gevonden en materiaal om explosieven aan te maken.

De precieze doelwitten zijn niet bekend, maar volgens Le Parisien hadden ze mogelijk een van de presidentskandidaten in het vizier. Volgens informatie die het persagentschap AFP verzameld heeft zouden de ploegen van François Fillon, Marine Le Pen en Emmanuel Macron vorige week al op de hoogte gebracht zijn. De veiligheidsmaatregelen voor de bijeenkomst in Montpellier van Fillon vrijdag waren al verhoogd.

In de aanloop naar de verkiezingen zullen de veiligheidsmaatregelen nu nog verscherpt worden. Meer dan 50.000 politiemensen zullen zondag ingezet worden, op de 67.000 plaatsen waar gestemd wordt. Op zondag 7 mei volgt de tweede ronde.  "Het risico op terreur blijft hoger dan ooit", zei de minister nog. De noodtoestand is in Frankrijk nog van kracht tot deze zomer. 

Meest gelezen