Bogaert: "Turks referendum over doodstraf op Europees grondgebied voorbij ethische grenzen"

Hendrik Bogaert (CD&V) roept op Twitter op tot een boycot op Europees gebied van het referendum over de doodstraf dat de Turkse president Erdogan wil. "Dat is voorbij de ethische grenzen van de EU", stelt hij.

Gisteren hield Bogaert in de nasleep van de het referendum van zondag in Turkije een pleidooi voor de afschaffing van de dubbele nationaliteit in ons land. Vandaag stelt hij op Twitter een boycot voor van het referendum over de doodstraf op Europees grondgebied. Erdogan kondigde zo'n referendum over de doodstraf al aan in zijn overwinningsspeech van zondag. 

"Als Europeaan ben ik voor het beschermen van de vrijheden, onder meer van opinie en van vergaderen", zegt hij in een reactie aan onze redactie. "Maar het gaat steeds verder, we hebben ook een verantwoordelijkheid voor de acties die we niet ondernemen, dan gaat het over schuldig verzuim. Wanneer we spreken over Europese waarden, normen en principes en we zien dan voorstellen voor referenda over zaken die in complete tegenspraak zijn met het respect voor een mensenleven, dan vind ik dat er een lijn getrokken is en dat Europa dit niet kan toelaten." 

"De vraag is: waar ligt de lijn? Iedereen moet dat voor zichzelf bepalen. Voor mij is het antwoord: hier. De vrijheid van opinie is in dit geval niet absoluut. We zullen de politieke discussie eerst hier moeten voeren en daarna een oproep moeten doen aan Europa."

"Oproep aan Turkse gemeenschap hier om hier niet aan mee te doen"

Bogaert benadrukt dat de democratie iets "heel broos" is, dat ook "iets heel masochistisch in zich draagt". "In de jaren 30 hebben we gezien waartoe dit kan leiden. Het referendum zondag in Turkije was ook al kantje boord. Voor mij is het hek van de dam, voor mij stopt het hier." 

"Ik doe ook een oproep aan de Turkse gemeenschap hier, waar we veel aan te danken hebben, om hier niet aan mee te doen. Europa zou dit moeten verbieden. Europa moet zich herontdekken. Het zou niet mogen meewerken aan dingen waar het niet voor staat." 

Bogaert zal zijn oproep nog in andere talen te tweeten om er steun voor te krijgen in andere landen. "Ik denk dat je vanuit ethisch standpunt niet anders meer kan. Turkije is immers ook lid van de Raad van Europa."

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) liet gisteren ook al verstaan dat de "eerste verklaring over de doodstraf voor Europa een echte rode lijn is". Als Erdogan de doodstraf opnieuw invoert, dan worden de onderhandelingen met de Turkije over toetreding tot de Europese Unie bevroren.