Britse premier May vraagt vervroegde verkiezingen op 8 juni

Als het van premier Theresa May afhangt, moeten de Britten op 8 juni naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen. May zal morgen aan het Britse parlement vragen om in te stemmen met vervroegde verkiezingen. Normaal zouden er pas in 2020 verkiezingen zijn, maar May wil het hard spelen en daagt haar tegenstanders uit in nieuwe verkiezingen. May wil koste wat het kost de brexit erdoor duwen, met volle steun van de Britse kiezer. Ze zei dat ze de binnenlandse politieke spelletjes over de brexit moe is.

Toen vanochtend bekend werd dat Theresa May om 11.15 uur Britse tijd (12.15 uur Belgische tijd) een mededeling zou doen voor haar ambtswoning, begon de geruchtenmolen te draaien. Britse premiers doen alleen op belangrijke momenten mededelingen voor hun ambtswoning. En dat deed May vanochtend dus ook, voor de tweede keer nadat ze David Cameron is opgevolgd.

Een felle May stapte door de deur van Downing Street 10 naar buiten en kondigde meteen aan dat ze na overleg met haar regering morgen aan het Britse parlement zal vragen om vervroegde verkiezingen uit te schrijven, op 8 juni al.

Daagt oppositie uit

Vervroegde verkiezingen kunnen er in het Verenigd Koninkrijk alleen komen als een tweederdemeerderheid in het parlement daarmee instemt. Een andere optie is dat er binnen de regering een motie van wantrouwen is en dat er binnen de 14 dagen geen nieuwe regering is.

May gaat dus voor de eerste optie. Morgen zal ze het Britse Lagerhuis vragen om voor nieuwe verkiezingen te stemmen. Wellicht wordt die tweederdemeerderheid geen probleem, want Labour-leider Jeremy Corbyn heeft al weten dat hij Mays oproep steunt.

May daagt de oppositie uit: "Dit is jullie moment om te tonen dat jullie het menen en politiek niet zien als een spel", zei May beslist. Volgens May kunnen enkel vervroegde verkiezingen voor politieke stabiliteit zorgen in haar land.

De Britse premier zei dat ze de politieke spelletjes over de brexit moe is. Om de brexit uit te voeren vraagt ze een vol mandaat aan de kiezer en wil ze dat de oppositie ophoudt met de tegenwerkingen van de afgelopen weken. Voor de volgende verkiezingen verkoopt ze haar eigen, conservatieve partij als stevige beleidspartij tegen de instabiliteit van een coalitieregering met Labour, de LibDems en de Scottish National Party, die droomt van Schotse onafhankelijkheid.

Geen weg terug

In haar toespraak stak May vanochtend de loftrompet van haar regering. "Vorige zomer, nadat het land had gestemd om de Europese Unie te verlaten, had Groot-Brittannië zekerheid, stabiliteit en sterk leiderschap nodig. Sinds ik premier werd, heeft de regering dat getoond. Ondanks voorspellingen van onmiddellijke financiële en economische gevaren."

"Sinds het referendum hebben we gezien dat het consumentenvertrouwen hoog is gebleven, een recordaantal jobs en economische groei die alle verwachtingen heeft overtroffen. We hebben ook het mandaat dat we gekregen hebben om de EU te verlaten uitgevoerd: Groot-Brittannië zal de Europese Unie verlaten en er is geen weg terug", zei May vastbesloten. 

Als er nu geen verkiezingen zouden plaatsvinden, zou de eindfase van de brexitonderhandelingen bovendien samenvallen met de start van de volgende kiescampagne, iets wat May naar eigen zeggen wil vermijden. Desondanks komt de aankondiging van May als een grote verrassing. Zij en haar woordvoerder benadrukten meermaals dat er geen plannen waren voor een vervroegde stembusgang.

"Ik denk dat de volgende verkiezingen zullen plaatsvinden in 2020"