Demir wil musea aantrekkelijker maken voor doelgroepen

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA) wil dat de federale musea beter bepaalde doelgroepen bereiken en is bereid daar zelf een steentje toe bij te dragen. "Desnoods wil ik een woensdagnamiddag per jaar met een bepaalde groep een museum gaan bezoeken", verklaarde ze in de Kamer.

De bevoegde Kamercommissie trok nogal wat volk nieuwsgierig was afgezakt naar het vervolg op het "incident-Demir", maar de staatssecretaris was er in eerste instantie om haar beleidsbrief inhoudelijk voor te stellen.

De meest opvallende thema's zijn ruimtevaart, de Zuidpoolbasis Prinses Elisabeth, de Federale Wetenschappelijke Instellingen en een reeks hervormingen binnen de instellingen.

Demir wil de federale musea beter bereikbaar maken bij doelgroepen die vandaag te weinig hun weg naar de instellingen vinden, ondanks initiatieven als gratis toegang op de eerste woensdagnamiddag van de maand. Ze wil daarvoor zelfs zelf een duit in het zakje doen, kondigde ze aan. "Desnoods ga ik elke maand een woensdag naar het museum met een groep", luidde het.

"Pittige factuur van 600.000 euro"

Demir kondigde ook aan dat ze een "all in" akkoord zoekt over de problemen rond de basis Prinses Elisabeth op de Zuidpool. Haar voorgangster Elke Sleurs lag op ramkoers met poolreiziger Alain Hubert over diens rol binnen de basis. Dat leidde tot liefst 19 rechtsgeschillen, waarvan er volgens Demir nu nog vijf lopende zijn.

De staatssecretaris wilde inhoudelijk geen commentaar kwijt, maar gaf te kennen dat ze zoekt naar een alomvattende oplossing. "De onderhandelingen zijn bezig", zei ze. Demir zegt daarbij de belangen van de federale staat en het wetenschappelijk onderzoek voor ogen te houden.

Wat de incidenten rond de Poolbasis betreft, toonde Vincent Van Peteghem (CD&V) zich opvallend streng voor Sleurs. "Uw voorzitter zegt dat hij van pittige tantes houdt", richtte hij zich tot Demir. "Ik weet niet of u uw voorgangster zag als een pittige tante, maar we mogen zeggen dat er met haar een pittig media-offensief is gevoerd rond de Poolbasis die ons met een pittige factuur van 600.000 euro heeft opgezadeld".