Gentse circulatieplan "loopt op rolletjes" tijdens eerste échte test

De eerste dag ná de paasvakantie betekent ook meteen de eerste grote test van het circulatieplan in Gent. Wat blijkt: "Alles verloopt rustig zonder specifieke opmerkingen naar de ochtendspits toe", stelt Ann Buysse, commissaris van de Gentse verkeersleiding, vast.

De meeste mensen komen uit vakantie en trekken naar hun werk, tegelijkertijd trekken zich ook leerlingen en studenten op gang voor hun eerste lesdag. Maar dat verloopt vanochtend dus vlot, met weliswaar hier en daar een vertraging.

"De problemen zijn minder dan tijdens een doorsnee spits, zeker met regen", klinkt het bij het regionale verkeerscentrum. "Vooral in het noordoosten van Gent zijn er kleine vertragingen, dus vooral rond de Drongensesteenweg en Palinghuizen." De vrees dat Dampoort een zwart punt zou worden, blijkt ongegrond. Gent had al geanticipeerd. "De voorbije weken hebben we verbeteringen aangebracht met verkeerslichten en belijning."

Het circulatieplan startte maandag 3 april en werd de afgelopen 2,5 jaar uitgetekend door honderden mensen. Het nieuwe mobiliteitsplan doet heel wat straten van rijrichting veranderen of wijzigt bestaande verkeerssituaties. Maar liefst 1.900 verkeersborden werden aangepast. Bedoeling is de stad veiliger en aangenamer te maken. Bij de start bleef totale verkeerschaos uit. Het plan heeft nu ook de eerste grote test overleefd.

"Veel fietsers, bussen en trams goed gevuld"

"We gaan alle punten analyseren en kijken waar we kunnen ingrijpen, waar we dus bijkomende zaken kunnen doen om het verkeer nog vlotter te laten verlopen", zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). Hij merkt op dat er, ondanks het regenachtige weer, veel fietsers op de weg waren en ook de bussen en trams goed gevuld waren. "Het is belangrijk dat mensen blijvend die keuze maken, zodat het verkeer vlot blijft lopen voor iedereen."