Grote asteroïde scheert vandaag langs de aarde

Vandaag zal de grote asteroïde 2014 JO25 op een korte afstand van de aarde voorbij scheren. De asteroïde heeft een diameter van 0,65 kilometer en zal op zo'n 1,8 miljoen kilometer langs de aarde vliegen. Dat is 4,6 keer de afstand tussen de aarde en de maan. Volgens de NASA is er geen enkel gevaar.
Een voorstelling van de asteroïde met de aarde en de zon op de achtergrond.

Het is van september 2004 geleden, toen asteroïde 4179 Toutatis op zo'n 15.000 kilometer langsscheerde, dat een asteroïde van deze grootte nog zo dichtbij kwam. De volgende "close encounter" zal plaatsvinden in augustus 2027 als de 800 meter grote asteroïde 1999 AN10 de aarde zal naderen tot op 380.000 km, wat overeenkomt met de afstand tussen de Aarde en de maan..

Asteroïde 2014 JO25 werd in mei 2014 ontdekt door de Mount Lemmon Survey observatorium in de Santa Catalina bergen nabij Tucson, Arizona. De baan van de asteroïde is goed bekend, zodat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA er zeker van is dat er geen enkel gevaar bestaat op een botsing.

De laatste keer dat 2014 JO25 zo dicht bij de aarde kwam, was minstens 400 jaar geleden, en al zeker tot 2500 zal de asteroïde niet meer zo dichtbij komen.

De asteroïde vloog eerder voorbij de zon en zet haar koers via ons verder naar Jupiter. Daarna keert ze weer naar het centrum van ons zonnestelsel.

Het bezoek van woensdag is volgens NASA een "uitzonderlijke kans" voor astronomen omdat de asteroïde, die behoorlijk helder is, in de nacht van 19 april en mogelijk ook nog de volgende nacht zichtbaar is met een kleine telescoop.

Overigens passeert er op 19 april nog een ruimte-object de aarde. Ook de komeet PanSTARRS (C/2015 ER61) zal die dag de aarde het dichtste naderen. Die dichtste afstand is evenwel een veilige 175 miljoen kilometer. Omdat de komeet sinds zijn ontdekking veel helderder is geworden door een recente uitbarsting, is hij nu in de ochtend zichtbaar met een verrekijker of een kleine telescoop.

De asteroïde 2014 JO25 zal op een veilige afstand van de aarde blijven (illustratie: NAS/JPL-Caltech).

Een animatie van de NASA met de baan van de asteroïde (Bron: NASA/JPL-Caltech).