Islamleerkracht Koçak: "Erdogan heeft Turk-zijn van Turkse jongeren bij ons aangewakkerd"

De Turkse identiteit van tweede- en derdegeneratie-Turken in ons land was vroeger minder groot, maar is bewust aangewakkerd door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat zegt islamleerkracht Bahattin Koçak in "De afspraak" als verklaring voor het feit dat Turkse Belgen massaal vóór de grondwetswijziging in Turkije hebben gestemd.

Hoe komt het dat liefst 77 procent van de Turkse Belgen heeft ingestemd met nog meer macht voor Erdogan door ja te stemmen in het referendum over een grondwetswijziging die het politieke stelsel van Turkije tot een presidentieel systeem omvormt? Die vraag kreeg islamleerkracht Bahattin Koçak uit Heusden-Zolder vanavond in "De afspraak" voorgeschoteld.

Hoewel hij naar eigen zeggen niemand de schuld wilde geven, wees hij zowel de Turkse gemeenschap in ons land als de Belgische en Vlaamse beleidsmakers met de vinger.

Koçak meent dat veel Turkse Belgen de blik al te zeer op Turkije richten. "Ik vind het egoïstisch dat een groot deel van de Turkse Belgen mee het lot wil bepalen van een land 3.000 kilometer verderop terwijl wij hier alle kansen krijgen om ons lot en onze toekomst te bepalen", zei hij.

De oorzaak van die focus op Turkije legde Koçak grotendeels bij Erdogan zelf. "Intussen wonen hier tweede- en derdegeneratie-Turken. Vroeger was hun band met Turkije minder, maar de laatste jaren hebben politieke invloeden uit Turkije die band weer versterkt."

"Het regime van Erdogan heeft hun Turk-zijn opgekrikt door politici hierheen te sturen en door Turkse preken in moskeeën", legde Koçak de modus operandus van Ankara uit. "Turkije houdt de diaspora levendig. Door sociale media ligt het land niet langer 3.000 kilometer verderop, maar is het gewoon hier bij ons."

Die opleving van de Turkse identiteit versterkt volgens Koçak het wij-zij-denken. Ook Belgische en Vlaamse beleidsmakers dragen hun steentje bij, zo stelde hij. "Het taalgebruik van veel politici kan beter. Als ze spreken over "kiesvee" vraag ik me af waarover ze het hebben", verwees hij naar de commotie rond de uitspraken van staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA).

Imamopleiding in Vlaanderen

Volgens Koçak kan het anders en beter door allemaal samen een "thuisgevoel" te creëren zodat Turkse Belgen zich in ons land aanvaard voelen. Daarnaast herhaalde hij zijn pleidooi om werk te maken van een imamopleiding in Vlaanderen. "Zo kunnen we imams scholen die het Nederlands machtig zijn. We moeten geen Vlaamse islam creëren, maar we moeten wel ons eigen systeem opzetten." In dit kader wil hij ook "importimams" uit het buitenland een halt toeroepen.

De dubbele nationaliteit afnemen, vindt Koçak geen goed idee. "Sowieso komt het op het verkeerde moment op tafel. Het lijkt alsof België alle Turken die op Erdogan hebben gestemd wil straffen. De vraag is ook wat we moeten doen met andere Belgen die een dubbele nationaliteit hebben."

Turkse Belgen verplichten te kiezen tussen stemmen in Belgische verkiezingen en stemmen in Turkse verkiezingen kan volgens hem wel zoden aan de dijk zetten. "Zolang Turken hier de politiek in Turkije kunnen bepalen, zullen ze dat doen. Als je dat verbiedt, zullen ze na 1 of 2 generaties verplicht zijn mee te denken over de politiek in België."