Jan Van Rompaey: "Wat Tom Waes doet, dat kon ik indertijd niet"

Hoe zou het nog zijn met Jan Van Rompaey? Goed, zo blijkt, want de 76-jarige tv-coryfee keert even terug naar Canvas. Voor de zender maakt hij een portret van een man die hem in zijn lange carrière het meest is bijgebleven, avonturier Fons Oerlemans.

"Gemengde gevoelens", krijgt Jan Van Rompaey wanneer hij voor het eerst in jaren weer een tv-studio betreedt. "Ik krijg heimwee als ik zo'n programma zie, maar aan de andere kant weet ik dat ik blij mag zijn als het voorbij is", zegt hij in "Van Gils & Gasten". Want hoewel hij honderden keren live heeft gepresenteerd, was hij telkens gespannen toen het programma begon. "Ik voelde het nu opnieuw, een krampje in mijn maag", bekent hij. "Dat heeft te maken met de geur van de studio."

Twaalf jaar geleden ging Van Rompaey met pensioen. "Ik was er bang voor, maar nu ben ik er blij mee", zegt hij. Toch ging hij met plezier in op de vraag om voor "4x7" nog eens een korte reportage te maken. Hij koos ervoor om nog eens een van de mensen te portretteren die het meest voor zijn carrière hebben betekend, en die hem altijd zijn bijgebleven: avonturier en ontdekkingsreiziger Fons Oerlemans, vooral bekend van zijn zeereizen. "Een avonturier, maar hij wist wat hij deed", zegt Van Rompaey.

Sinds hij met pensioen is, heeft de gewezen tv-maker veel meer tijd om zelf tv te kijken. Een van de collega's die hij het liefst aan het werk ziet, is ook al een avonturier, Tom Waes. "Hij is iemand die waar voor zijn geld geeft." Van Rompaey bewondert de manier waarop hij met de camera omgaat. "Zoals hij dat kan, dat kon ik indertijd niet." 

Bekijk het volledige interview uit "Van Gils & Gasten":

Meest gelezen