Kunstenaars werken met mensen met psychosegevoeligheid: "Er was meteen een klik"

In Leuven, Gent en Antwerpen is vandaag de tentoonstelling "Ik trap gewoon door" geopend. Voor het project van Te Gek! doken 23 bekende kunstenaars in hun atelier of werkkamer met iemand die kampt met psychosegevoeligheid. "Ik geloof sterk dat er raakvlakken bestaan tussen hun werelden", zegt initiatiefnemer Sven unik-id.

"Ik trap gewoon door" is het werk van conceptueel kunstenaar Sven unik-id, die enkele jaren geleden al eens "doorgetrapte" fietsen van bekende Vlamingen door patiënten in psychiatrische ziekenhuizen liet ombouwen tot kunstwerken.

"Deze keer wilde ik de psychisch kwetsbare mensen zelf aan bod laten komen met hun verhaal", zegt hij. "Ik heb 23 mensen gekoppeld aan een kunstenaar om een kunstwerk te realiseren met hun verhaal als inspiratie. Ik geloof sterk dat er raakvlakken bestaan tussen hun werelden. Tijdens een psychose word je als het ware "out of the box" gegooid, terwijl ook kunstenaars zich geregeld op de rand van die "box" bevinden, op de grens van creativiteit en psychische kwetsbaarheid."

In de kunst vonden ook Koen Vanmechelen, een van de deelnemende kunstenaars, en Alessandro elkaar. "Het project is spannend, want je weet niet met wie je gaat werken", zegt hij. "Maar vanaf het eerste moment was er een klik". In Vanmechelens atelier maakten ze "De schreeuw", een versmelting van twee maskers, waarvan het ene de sereniteit verbeeldt, het andere de kwelling van de psychose.

Bij de deelnemende kunstenaars zijn heel wat bekende namen. In Leuven tonen Rick De Leeuw en Gary een installatie met tekeningen. Hugo Matthijsen werkte samen met Rob het audionummer "De Wereld" uit, Luc Tuymans realiseerde samen met Frank "De Stuivenberg" en Kok Jeroen De Pauw creëerde samen met Matthias de praline "De Malloot".

Andere kunstenaars die hun medewerking verlenen, zijn onder meer Wim Vandekeybus, Willem Vermandere en Lieve Blancquaert. Panamarenko is peter van het initiatief. Op dinsdag 18 mei worden de werken geveild in het Museum Dr. Guislain te Gent door het veilinghuis Christie's. De opbrengst gaat naar de werking van Te Gek!.

"Ik trap gewoon door" loopt van 18 april tot 16 mei in de Leuvense Universiteitsbibliotheek, het Museum Dr. Guislain in Gent en het ModeMuseum in Antwerpen.

"Ik trap gewoon door" in "Het Journaal" en "De afspraak":

Meest gelezen