Meestergitarist Allan Holdsworth (70) overleden

De Britse meestergitarist Allan Holdsworth is op zeventigjarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn dochter Louise in verschillende Britse media. Holdsworth was in meerdere genres actief, maar maakte vooral naam in de jazzfusion.
2010 David Redfern

Holdsworth begon op zijn zeventiende gitaar te spelen, een instrument dat de bierkenner en fietsliefhebber meesterlijk ging bespelen met vooral zijn complexe akkoordenschema's en solo's. Hij liet voor het eerst van zich horen in 1969 via de band Igginbottom. Enkele jaren later dook hij op in de jazzrockband Nucleus en de progressieve rockgroep Tempest.

Daarop volgde een resem andere progressieve en jazzockbands of acts zoals Soft Machine, drummer Tony Williams, Gong, violist Jean-Luc Ponty, drummer Bill Bruford, en U.K. (met de in januari overleden bassist John Wetton). De gitarist bracht ook twaalf solo-albums uit.

Holdsworth zou verschillende generatiegenoten hebben geïnspireerd, onder wie Eddie Van Halen, Joe Satriani, Greg Howe, Richie Kotzen, John Petrucci, Alex Lifeson, Yngwie Malmsteen, Tom Morello en Frank Zappa, die hem ooit loofde als "één van de meest interessante gitaristen op deze planeet".

Gitarist Robben Ford noemt hem "(saxofonist) John Coltrane op gitaar. Ik denk niet dat iemand zoveel met de gitaar kan dan als Allan Holdsworth". Volgens Steve Vai (Whitesnake) is de "unieke bijdrage van Holdsworth tot de gitaar niet te becijferen is".

Holdsworth is afgelopen zaterdag overleden in Californië, waar hij sinds begin jaren 80 woonde. Zijn doodsoorzaak is niet bekend.