N-VA hoopt op referendum over circulatieplan in Gent in najaar

In Gent blijft oppositiepartij N-VA zich verzetten tegen het circulatieplan. De invoering daarvan lijkt ook na de paasvakantie zonder grote problemen te gebeuren. Toch hoopt N-VA op een referendum in het najaar. Elke Sleurs vindt het geen plan voor alle Gentenaars.

"We zijn aan het observeren en blijven observeren", zegt N-VA-fractieleider Elke Sleurs (foto in tekst) in een gesprek met VRT Nieuws. "Op de R40 blijven er wel specifieke problemen en de nodige files. Dat bevestigt een beetje de overdruk op die R40 door het verkeer daar naartoe te leiden." 

"Het voornaamste probleem is de ingewikkeldheid en de drastische manier van invoeren", vindt Sleurs. "Het is een plan dat niet voor alle mensen gemaakt is. Het is gemaakt voor mobiele mensen. Voor minder mobiele mensen is het geen goed plan. Ook voor mensen die moeilijker kunnen omgaan met vergunningen, is het zeer ingewikkeld. De economische impact moeten we nog afwachten. Het plan verschuift de problemen van de binnenstad naar de R40." De bijkomende maatregelen, voldoende park & rides bijvoorbeeld, zijn volgens Sleurs ook nog niet aanwezig.

De gemeenteraad zal beslissen over de vraag van het referendum. "Wij hebben de handtekeningen actief mee verzameld (samen met het burgerinitiatief IntelliGent Mobiel). Het zal aan het stadsbestuur zijn om de handtekeningen te legitimeren. We verwachten elk moment te horen of er voldoende handtekeningen zijn en of zij het referendum zullen organiseren of niet. Het referendum zou kunnen veranderen dat alle pijnpunten die er zijn aangepast worden aan alle Gentenaren en niet aan een select publiek."

Het referendum zou ten laatste op 14 oktober georganiseerd kunnen worden, want wettelijk gezien kan er geen referendum georganiseerd worden in het laatste jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen en die zijn op 14 oktober 2018.