Peeters blijft erbij: "Excuses gevraagd van Demir"

CD&V overlegt vandaag over hoe ze zich gaat opstellen tegenover N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir. In een kranteninterview had zij CD&V een moslimpartij genoemd die moslims als kiesvee ziet. CD&V vroeg excuses, maar kersvers staatssecretaris Demir excuseerde zich alleen voor haar harde toon. In “De ochtend” op Radio 1 herhaalde Peeters de eisen van zijn partij.
Archieffoto

“Mijn voorzitter (Wouter Beke, red.) heeft heel duidelijk gezegd dat wij publiekelijk excuses hebben gevraagd”, herhaalde Peeters vanochtend op de radio. “En collega (CD&V-minister van Justitie, red.) Koen Geens heeft daarover gezegd dat er iets meer moet zijn dan het milderen van de toon. Vandaag zullen we kijken wat de discussie in de commissie is en het resultaat daarvan afwachten.

Die commissie is de commissie Sociale Zaken. Daar wordt vanmiddag de beleidsbrief van Demir als staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen besproken. Demir joeg twee weken geleden coalitiepartner CD&V op de kast door die partij dus een moslimpartij te noemen die moslims als kiesvee ziet.

Overleg

CD&V overlegt vandaag over hoe ze zich gaat opstellen tegenover Demir. De partij had immers excuses gevraagd, maar Demir excuseerde zich alleen voor haar harde toon, niet voor wat ze gezegd heeft.

Minister van Werk Peeters zegt dat de discussie in de commissie in de eerste plaats over de inhoud van de beleidsbrief Demir moet gaan. “Daarna zal men op basis van het debat kijken waar men staat. Maar het is juist dat daar gisteren en vandaag intern over vergaderd wordt (bij de CD&V) om een lijn te hebben en - nog belangrijker - inhoudelijk heel duidelijk onze punten te maken."

Excuses

Op de vraag of zijn partij het al dan niet eens zal zijn, antwoordde Peeters dat erover gediscussieerd zal worden. “We zullen in de loop van de dag en morgen zien of erover gestemd kan worden. De parlementsleden worden nu de nodige informatie verschaft.”

“Mijn voorzitter heeft heel duidelijk gezegd dat wij publiekelijk excuses hebben gevraagd. En collega (CD&V-minister van Justitie) Koen Geens heeft daarover gezegd dat er iets meer moet zijn dan het milderen van de toon. Vandaag zullen we kijken wat de discussie in de commisie is en het resultaat daarvan afwachten.” Het lijkt er dus op dat CD&V voet bij stuk houdt, maar intern nog moet overeenkomen hoe ver men de aanvaring verder op de spits drijft.

Demir zelf zei vanochtend in een korte reactie dat ze het in de commissie "nu vooral over de inhoud wil hebben".