President Trump feliciteert collega Erdogan met zijn overwinning

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan opgebeld om hem te feliciteren met de uitslag van het Turkse referendum. Dat is opvallend, want het referendum is internationaal erg omstreden.

"Donald Trump sprak met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om hem te feliciteren met zijn recente overwinning in het referendum", zo laat het Witte Huis weten.

Er is internationaal nochtans veel kritiek op de manier waarop het referendum gehouden is, en de relaties tussen Turkije en Europa zitten hierdoor op een absoluut dieptepunt. De internationale instanties en de Amerikaanse dienst Buitenlandse Zaken hadden Trump gewaarschuwd om terughoudend te zijn, maar Trump nam dus toch de telefoon ter hand.  

Ook Amerikaanse raketaanval op Syrische luchtmachtbasis kwam ter sprake

De twee leiders bespraken ook het Amerikaanse antwoord op het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime. Het Witte Huis doelde daarmee op de Amerikaanse raketaanvallen van 7 april op de Syrische luchtmachtbasis van waaruit de Syrische vliegtuigen vertrokken om een chemische aanval uit te voeren op Khan Sheikoun.

"President Trump bedankte Erdogan om de Amerikaanse actie te steunen, en de leiders erkenden dat de Syrische president Bashar al-Assad verantwoording moet afleggen voor zijn daden", zei het Witte Huis.

De presidenten hadden het volgens het Witte Huis verder nog over de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië, en over "de noodzaak samen te werken in de strijd tegen het terrorisme".