Prins William: "Britse stiff upper lip kan, maar niet ten koste van onze gezondheid"

De Britse prins William wil komaf maken met de typisch Britse traditie van de "stiff upper lip" (waarbij geen emotie wordt getoond). Hijzelf moedigt zijn kinderen George (3) en Charlotte (1,5) aan om hun gevoelens te uiten. William reageert daarmee op de getuigenis van zijn broer Harry gisteren in de krant The Telegraph. In een openhartig gesprek liet Harry weten dat hij op zijn 28ste een therapeut inschakelde om de dood van zijn moeder, prinses Diana, te verwerken.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De uitspraken van prins William (34) staat in een magazine van Campaign Against Living Miserably (CALM) te lezen. Dat goede doel zet in op zelfmoordpreventie. Zowel William als Harry zetten sinds enige tijd hun schouders onder Heads Together, een initiatief dat mentale gezondheid aankaart. Het is een ware passie (of beter "missie") voor hen geworden. Ze weten ook perfect waarover ze spreken. Beiden waren nog prille tieners toen hun moeder, Diana, omkwam bij een ongeluk met paparazzi in Parijs.

Job bij ambulance-dienst trok Williams ogen open

Bij William kwam echter het "breekpunt" tijdens zijn werk als helikopterpiloot bij de traumadienst East Anglian Air Ambulance. Daar werd hij geconfronteerd met zelfmoord, de grootste doodsoorzaak bij mannen onder de 45 jaar in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens hem is er plaats voor de Britse "stiff upper lip", maar dat mag zeker niet ten koste gaan van gezondheid. Hij benadrukt ook de impact van rolmodellen om openlijk over mentale gezondheid te praten. William ziet praten als een sterkte, niet als een zwakte. Hij en zijn vrouw, Catherine "Kate" Middleton, wensen dat hun kinderen kunnen praten over hun gevoelens en hun emoties kunnen tonen.

Premier Theresa May steunt de broers

De getuigenis van broer Harry (32) wordt alom geprezen. De prins durfde ervoor uitkomen dat hij bijna twintig jaar de dood van zijn moeder verdrong, en hij "totale chaos" kende in zijn hoofd en dat agressie opborrelde. William adviseerde hem hulp te zoeken. Een therapeut heeft Harry kunnen helpen.

De Britse premier Theresa May steunt de broers en reageerde meteen op het interview: "Mentale problemen kunnen werkelijk iedereen - ongeacht leeftijd en achtergrond - treffen. De moed van bekende mensen om te getuigen, helpt het stigma doorbreken én doet duizenden anderen realiseren dat ze niet alleen staan."

AFP or licensors