Riskeert u een burn-out? Amper iemand die dit controleert

In heel het land zijn er amper 128 controleurs om te controleren of bedrijven voldoende preventiemaatregelen nemen in de strijd tegen burn-outs. Een hele generatie inspecteurs gaat momenteel met pensioen en wordt niet vervangen, zo klaagt vakbond ACV aan in Het Nieuwsblad. Unizo vindt zulke controles "koeioneren" van de bedrijven.

Het gevolg van dit personeelstekort is dat er amper controles plaatsvinden. "De kans dat je lottomiljonair wordt, is groter dan dat een bedrijf gecontroleerd wordt op ziekte- en veiligheids­preventie", zegt Herman Fonck, veiligheidsverantwoordelijke van de vakbond. "Iedereen heeft het over de vele burn-outs en klaagt over het recordaantal langdurig zieken, maar er wordt bijna niet nagegaan of bedrijven daar wel iets tegen doen."

Met het huidige aantal inspecteurs kan elk bedrijf amper één keer om de 21,5 jaar gecontroleerd worden. De controles blijken nochtans zinvol. Bij één op de twee controles wordt een overtreding vastgesteld.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) voert in een reactie aan dat er al 15 inspecteurs zijn bijgekomen en dat er extra maatregelen zijn genomen. "In de wet werkbaar werk hebben we de vormingsverplichting ingevoerd en er uitdrukkelijk de bestrijding van stress een burn-out aan toegevoegd. Er zal ook een grote sensibiliseringscampagne worden opgezet om de psychosociale risico’s te doen dalen."

Unizo: "Controles zijn er alleen om bedrijven de koeioneren"

Unizo-topman Karel Van Eetvelt zegt op zijn beurt dat de controles het probleem niet gaan oplossen. "Die controles van preventiemaatregelen dienen enkel om ondernemers te koeioneren, het gaat om paperasserij."

"Hoewel burn-out geen exclusief werkgerelateerd probleem is wordt opnieuw alleen ondernemer verantwoordelijk gemaakt en gecontroleerd. Pff!", twittert hij.

"Wij hebben een enquête gedaan bij onze ondernemers waaruit blijkt dat 93 procent zelf al preventie-initiatieven neemt. De kmo's hebben daar veel belang bij, want als iemand uitvalt in een klein bedrijf, is dat een drama"