Saudische helikopter neergehaald in Jemen door "friendly fire"

Een Saudische Black Hawk oorlogshelikopter is neergestort tijdens een militaire operatie in Jemen. Twaalf militairen zijn daarbij omgekomen. Volgens de website van het Jemenitische ministerie van Defensie gaat het om een geval van "friendly fire", een vergissing.

Een website in Jemen citeerde een hooggeplaatste militair die zij dat de helikopter is neergestort "ten gevolge van een verkeerde lezing van het luchtafweersysteem die resulteerde in de vernietiging van het vliegtuig (sic) voor het landde".

Saudi-Arabië zelf heeft nog geen details gegeven over de omstandigheden van de crash, en zei dat er een onderzoek loopt. Het ongeluk gebeurde in de provincie Marib, ten oosten van de hoofdstad Sanaa.

De balans van twaalf slachtoffers is een van de zwaarste in één bepaald incident voor Saudi-Arabië sinds het land begonnen is te vechten tegen de Houthi-rebellen in Jemen in 2015, in een poging om de Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi weer in het zadel te helpen.

De Houthi's hebben een belangrijk deel van Jemen in handen, waaronder de hoofdstad Sanaa. Ze begonnen hun offensief in 2014 in wat ze zelf "de opstand tegen de corruptie" noemen.