Sturgeon: "Vervroegde verkiezingen grote poli­tieke misrekening May"

De Britse oppositie reageert verdeeld op de aankondiging van premier Theresa May dat ze vervroegde parlementsverkiezingen wil. De Schotse premier Nicola Sturgeon noemt de beslissing "een grote politieke misrekening". Partijleider Jeremy Corbyn van Labour juicht de verkiezingen dan weer toe.

Als May haar zin krijgt, trekken de Britten op 8 juni naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen. Premier Sturgeon van Schotland ziet die verkiezingen als een kans voor Schotland om het democratische mandaat voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum te vergroten.

"Wat Schotland betreft, is deze beslissing een grote misrekening van de premier", zegt het boegbeeld van de Scottish National Party (SNP) die naar onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk streeft. "Deze verkiezingen geven het volk nogmaals de kans om de enge en polariserende agenda van de Conservatieven te verwerpen."

"Ze kunnen ook het democratische mandaat vergroten dat nu al bestaat om het volk van Schotland over zijn eigen toekomst te laten beslissen", besluit ze. Zoals bekend heeft een meerderheid van de Schotten in het brexitreferendum tegen de uitstap uit de Europese Unie gestemd.

"Ik wil een regering leiden die het land transformeert"

Hoewel Labour het slecht doet in de peilingen, juicht partijleider Jeremy Corbyn de vervroegde verkiezingen toe. Hij ziet ze als "een kans om voor een regering te stemmen die de belangen van de meerderheid voorop plaatst".

Volgens Corbyn is de regering onder leiding van de Conservatieven er niet in geslaagd de economie opnieuw op te bouwen. Hij is van plan campagne te voeren op thema's als huisvesting, onderwijs en publieke gezondheidszorg.

Corbyn is naar eigen zeggen wel degelijk kandidaat om May als premier op te volgen. "Als we winnen? Jazeker. Ik wil een regering leiden die dit land transformeert, iedereen echte hoop geeft en bovenal het principe van rechtvaardigheid voor iedereen hanteert en iedereen economische kansen biedt."

AFP or licensors

"Verkiezingen plaatsen belangen van Conservatieven boven die van land"

Vicevoorzitter Peter Whittle van de populistische partij UKIP noemt de vervroegde verkiezingen "een erg cynische zet". "Ze zijn onnodig en ze plaatsen de belangen van de Conservatieven boven die van het land", zegt hij op de BBC radio. Voorts laat hij uitschijnen dat voormalige partijleider Nigel Farage zich kandidaat zal stellen bij de verkiezingen. "De kans bestaat, ik hoop dat hij het doet."

Ook partijleider Paul Nuttall noemt de beslissing van May "cynisch". "De premier neemt de beslissing omdat Labour van Corbyn in de touwen ligt en niet in het belang van het land."