Tusk ziet de hand van Hitchcock in vervroegde Britse verkiezingen

De vervroegde parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zijn een plotwending in het brexitverhaal die recht uit de koker van Alfred Hitchcock komt. Dat schrijft Europees president Donald Tusk op Twitter. Guy Verhofstadt ziet de verkiezingen als een kans voor de Britten om hun toekomstige relatie met de Europese Unie te bepalen.

"Het was Hitchcock die de brexit heeft geregisseerd: eerst een aardbeving en daarna stijgt de spanning." Met die woorden heeft Tusk op Twitter gereageerd op de aankondiging van May dat ze op 8 juni vervroegde parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk wil.

Daarmee vergelijkt hij die aankondiging met een uitspraak die steevast aan de Britse regisseur en master of suspense wordt toegeschreven. Hij meende dat elke goeie film met een "aardbeving" start waarna de spanning stijgt.

"Verkiezingen zijn interne aangelegenheid, maar brexit is de sleutel"

Ook Guy Verhofstadt heeft al gereageerd. Hij is de fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement en is in naam van dat parlement onderhandelaar in de brexitgesprekken. "De Britse verkiezingen zijn een interne aangelegenheid, maar het is duidelijk dat de brexit de sleutel vormt", schrijft hij op Facebook.

"De Britten krijgen de kans om zich uit te drukken over hoe zij de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zien. Als de brexitonderhandelaar voor het Europees Parlement, zal ik met de nieuwe regering samenwerken voor de best mogelijke gezamenlijke toekomst."