Vandaag en morgen geen stemming over beleidsbrieven Demir op vraag van premier

Er zal vandaag en morgen nog niet gestemd worden over de beleidsbrieven van Zuhal Demir van N-VA, de nieuwe staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen. Het uitstel komt er op vraag van premier Michel. Hij wil zo tijd kopen om de rel tussen Demir en coalitiepartner CD&V te ontmijnen.

De kersverse staatssecretaris noemde CD&V in een interview een partij die moslims als kiesvee ziet, een belediging waar CD&V niet zomaar overheen kan stappen. 

Demir was blij, zei ze vanochtend, dat ze de plannen die ze heeft met haar verschillende bevoegdheden, kon voorstellen aan het parlement. "Ik denk, wat mijn bevoegdheden betreft, wetenschapsbeleid, maar vooral ook de personen met een handicap en de personen in armoede, dat we daar nu echt wel werk van moeten maken. Ik denk dat het een goede beleidsverklaring is. Laten we het nu vooral ook hebben over de inhoud."

Geen debat over uitspraken Demir, stemming uitgesteld

CD&V zweeg vanochtend in de commissie Sociale Zaken. De oppositiepartijen eisten een verklaring van Demir die de heisa kon doen gaan liggen. "U bent erin geslaagd een van uw coalitiepartners te schofferen, men heeft zelfs om publieke excuses gevraagd", herhaalde Kristof Calvo van Groen.

Het voorstel van de oppositie om over de uitspraken van Demir te debatteren werd uiteindelijk weggestemd. De staatssecretaris stelde haar beleidsplannen voor, maar tot een stemming zou het de komende dagen dus niet meer komen. De meerderheid en premier zelf zouden aangestuurd hebben op uitstel zodat de problemen achter de schermen kunnen worden uitgepraat.

"Ik heb de fractie van de premier gehoord, die vroeg om uitstel, daarin snel bijgetreden door N-VA", verklaarde Servais Verherstraeten (CD&V) achteraf. "Als de premier, of de fractie van de premier iets vraagt, ben ik als loyale meerderheidspartner geneigd daarop in te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat de premier daartoe zijn redenen heeft. Het is een duidelijk signaal van de premier dat we niet zomaar kunnen overgaan tot de orde van de dag en dat bijgevolg overleg nodig is." 

Mogelijk wordt er zelfs deze week nog niet gestemd. De bespreking van het Wetenschapsbeleid was rond 13.30 uur nog niet afgelopen en wordt volgende week voortgezet. Vanmiddag en morgen staan nog de voorstelling van de andere twee beleidsnota's geprogrammeerd.