Venusbeeldje uit de prehistorie met "Kim Kardashian-derrière" ontdekt

Russische archeologen hebben een bijzondere vondst gedaan: een 5 centimeter groot Venusbeeldje uit het stenen tijdperk. Met haar voloptueuze derrière ligt een ludieke vergelijking tussen het 23.000 jaar oude kleinood en realityfenomeen Kim Kardashian voor de hand.

Het prehistorische beeldje is amper 5 cm groot en dateert uit het paleolithicum, het oud stenen tijdperk en de oudste periode in de voorgeschiedenis van de mens. De zeldzame Venus is gemaakt uit een slagtand van een wolharige mammoet.

Het beeldje is niet bepaald in verhouding: ze heeft een kort bovenlichaam, geplooide benen en een gigantisch achterste. In dat opzicht ligt een vergelijking met realityfenomeen Kim Kardashian voor de hand, al is haar welgevormde derrière niet volledig ingegeven door moeder natuur.

(lees voort onder de tweet)

Archeoloog Konstantin Gavrilov, die de opgravingen coördineert, ziet niet enkel gelijkenissen met Kim Kardashian, maar ook met Rembrandts beeld van Danaë uit de Griekse mythologie. Het Venusbeeldje ligt in de lijn van eerdere archeologische vondsten in Siberië, maar werd nu duizenden kilometers verderop ontdekt, vlak bij oude kalksteenlagen en mammoetfossielen in Bryansk. Sinds begin jaren 90 wordt er in dat gebied archeologisch onderzoek gedaan.

"Dit beeldje is een vrij corpulente vrouw, die er tegelijk fragiel en elegant uitziet, door haar lange slanke benen", zegt Gavrilov daarover. "In deze afbeelding met licht geplooide benen zien we de Griekse Danaë, zoals die in de Nieuwe Tijd geregeld werd geschilderd. Dit is een meesterwerk uit zijn tijd, door de expressie en de vaardigheid waarmee dit gemaakt is."

Betekenis

De precieze betekenis van het beeldje is onduidelijk. De Venus heeft naast een prominent achterwerk ook een stevige boezem en buik, dus onderzoekers sluiten niet uit dat dit het evenbeeld is van een zwangere vrouw.

De vrouw zou een symbool kunnen zijn van vruchtbaarheid, maar 23.000 jaar geleden was er van enige landbouw op onze planeet nog geen sprake. Een bijhorende vruchtbaarheidscultus bestond bij onze vroege voorvaderen dus ook nog niet. In die tijd bestonden wel al zogenoemde "rituele" objecten, die gebruikt werden tijdens bepaalde ceremonies zoals begrafenissen. Onderzoekers sluiten op basis van koolstofdatering van het materiaal waaruit het beeldje is gemaakt wel uit dat het bewust op die bepaalde plaats werd ingegraven, naast de mammoetbeenderen.