Verdachte van Facebookmoord pleegt zelfmoord na klopjacht

In de VS heeft Steve Stephens zelfmoord gepleegd. Hij schoot eerder een bejaarde man dood en plaatste een video van die moord op Facebook. Hij benam zich van zijn eigen leven na een klopjacht in Pennsylvania.

Twee dagen is de VS in de ban van de zogenoemde Facebookmoord geweest, maar vanavond is het doek gevallen over de zoektocht naar de vermoedelijke moordenaar Steve Stephens. Hij heeft zelfmoord gepleegd in de staat Pennsylvania na een klopjacht door de politie.

Die had een tip gekregen dat zijn wagen op de parking van een hamburgertent stond. Hierop startte een wilde achtervolging over een afstand van ruim 3 kilometer. Agenten slaagden erin de wagen van Stephens uit te schakelen waarna die oncontroleerbaar begon te tollen. Hierop pleegde hij zelfmoord in zijn wagen. Een wagen van de politie reed nog op zijn wagen in, maar de agent aan het stuur raakte niet gewond.

"Dit verhaal begon met een tragedie en is geëindigd met een andere mens die zichzelf van het leven heeft beroofd", zegt de politie van Cleveland. "We hadden Stephens graag geweldloos opgepakt en hem ondervraagd over wat is gebeurd."

3 uur versus 23 minuten

Alles begon op Pasen toen Stephens een man van 74 doodschoot. Het ging om een toevallige voorbijganger met wie hij geen banden had. Hij filmde de moord en plaatste die opname op Facebook. Daar bleef het filmpje drie uur staan vooraleer de sociaalnetwerksite het offline haalde. Facebook krijgt hiervoor veel kritiek te verwerken, maar houdt vol dat het filmpje 23 minuten nadat de site over het bestaan ervan was geïnformeerd van het internet is verdwenen.

De motieven van Stephens zijn onduidelijk. In het filmpje was te horen dat hij problemen had met zijn vriendin en dat hij alles wat hij bezat had verloren bij het gokken. Hij beweerde ook dat hij nog andere moorden had gepleegd, maar daarvoor ontbreekt elk bewijs.

De politie heeft hem nadien nog aan de lijn gehad, maar een poging om hem te overhalen om zich over te geven, mislukte. Tegelijk startten de autoriteiten een grootscheepse zoektocht in Ohio en de omliggende staten Pennsylvania, New York, Indiana en Michigan.

Gesloten garagepoorten

De Belg Henk Stock die in Cleveland woont, toonde zich vanochtend in "De ochtend" nog ongerust. “De meeste mensen zijn niet op hun gemak. Het probleem is dat niemand weet waar hij is. Hopelijk zit hij niet waar wij wonen”, zei hij. “Op een mooie lentedag als gisteren stonden er toch heel wat minder garagepoorten open dan normaal. Ook de onze was dicht, uit veiligheidsoverwegingen.”

Nu is men in Cleveland wel wat geweld gewend, legt Stock uit. “Waar die moord is gebeurd, het getto, hier 20 minuten vandaan, daar komen gewone mensen niet. Ook overdag niet.” Maar de moorden die er normaal gebeuren, gebeuren allemaal tussen bendes, weet Stock. “Dit is iets helemaal anders. Dit is iemand die sociaal werker is, doorslaat en een 74-jarige man van straat pikt, op Pasen.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be.