"Stemmen uit het kalifaat" toont keerzijde van IS-propaganda

Hoe ziet het ware gezicht van IS eruit? Niemand die het beter weet dan de slachtoffers van IS, de moeders van hun strijders, de jeugdwerkers die ervaring hebben met hun ronselaars... en ex-strijders zelf, natuurlijk. De Vranckx-redactie verzamelt hun getuigenissen en laat hen op een het platform "Stemmen uit het kalifaat" zelf aan het woord.
De Belgische Laura Passoni trok in 2014 naar Syrië met haar zoontje en tweede man

Islamkenner en deradicaliseringsexpert Cherif al-Maliki ging zelf de strijd tegen radicalisering aan. "Mijn geloof werd gekaapt door mensen die anderen misleiden", vertelt hij op het platform. "Mensen die liegen en bedriegen. Toen wist ik dat ik alles moest doen om de ideologie van IS tegen te houden." Cherif al-Maliki begeleidt met zijn organisatie Ceapire jongeren die geradicaliseerd zijn en geeft trainingen aan professionals en leerkrachten.

Hoe die jongeren dan geronseld worden? Al-Maliki legt het proces heel simpel uit:

Wie vertrekt, is geen held

Wereldwijd zagen tienduizenden moeders hun zonen vertrekken naar IS. De enige zoon van Naziha Bel Jayyed ruilde hun leven in Tunesië in voor de frontlijn in Syrië. "Hij was niet religieus. Tot hij plots naar Syrië trok", vertelt ze emotioneel. "Moslims die tegen elkaar vechten: zijn dat martelaars? Ik ben niet dom. Zo zit de islam niet in elkaar." De Tunesische moeder is niet de enige die haar persoonlijk verhaal op het platform vertelt. Ook de Vlaamse Fatima Ezzarhouni verloor haar zoon aan de tentakels van IS. Voor Vlaamse jongeren heeft ze maar één boodschap: "Ze liegen jullie voor. Wie vertrekt, is geen held."

En wie toch verleid wordt door de propaganda van IS, krijgt op het platform ook zicht op het echte leven in het kalifaat. De Nederlandse onderzoeker Hussein Kasim Hassoon brengt de misdaden van IS in kaart en vond al meer dan 33 massagraven. Een 14-jarig Jezidimeisje vertelt over hoe ze tijdens haar gevangenschap van man tot man werd doorgegeven. Inwoners van Mosul doen hun verhaal in een radioshow en twee ex-IS’ers getuigen in een safehouse over hun tijd als soldaat van het kalifaat.

De Belgische Laura Passoni trok in 2014 samen met haar man en zoontje naar Syrië. Nu ze terug in België is, praat ze over haar tijd in Raqqa met Rudi Vranckx en de Amerikaanse psychologe Anne Speckhard. Speckhard doet onderzoek naar de psychosociale beweegredenen van jihadi’s. Laura’s motivering komt al snel boven: haar huwelijk was gestrand, ze kampte met een depressie en was een gemakkelijk slachtoffer voor ronselaars.

"Er waren nog geen beelden van onthoofdingen en aanslagen", vertelt Laura. "Ze vertelden me dat ik iets kon betekenen voor het Syrische volk." Maar het dagelijkse leven bleek er heel anders. "Eens je in Syrië bent, geraak je niet meer weg. We moesten binnen blijven en kinderen maken. Wie probeert ontsnappen, krijgt zweepslagen of wordt gestenigd."

Met z’n negenen zijn ze nu, de mensen die hun persoonlijk verhaal delen op "Stemmen uit het kalifaat". Samen tonen ze de keerzijde van de glorieuze propagandabeelden die IS online verspreidt. Want de oorlog tegen IS kan pas echt gewonnen worden als niet alleen de symptomen, maar ook de kern van het online succes van IS bestreden wordt: het giftige gedachtegoed. En dat kan alleen met een sterk tegenverhaal dat twijfelende jongeren overtuigt.

Bekijk hier de "Stemmen uit het kalifaat".