AfD-boegbeeld Frauke Petry zal niet deelnemen aan Duitse parlementsverkiezingen

Frauke Petry, het boegbeeld van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland, zal niet deelnemen aan de Duitse verkiezingen in september. Dat heeft ze aangekondigd in een videoboodschap op Facebook.

Petry maakt het nieuws bekend in de aanloop naar het partijcongres van volgend weekend in Keulen. Daar zal worden beslist wie de lijst voor de parlementsverkiezingen zal trekken. Dat wordt dus niet boegbeeld Petry. 

"Om een einde te maken aan alle speculaties, maak ik van deze video-boodschap gebruik om aan te kondigen dat ik me niet beschikbaar houd, noch als enige aanvoerder, noch in een team aan de top", zegt ze op Facebook. (lees verder onder de Facebook-post)

Petry had eind vorige maand in een interview al de indruk gegeven dat ze erover dacht om zich uit de politiek terug te trekken, maar dat ontkende ze later.

Interne ruzies

Frauke Petry werd in 2015 verkozen tot voorzitter van de anti-immigratiepartij AfD. Dat gebeurde na een bitse machtsstrijd met haar voorganger Bernd Lucke.

De laatste tijd wordt de AfD geplaagd door interne ruzies tussen een eerder gematigde en een radicaal rechtse vleugel. Ook in de laatste peilingen doet de partij het minder goed. Bij de deelstaatverkiezingen in Saarland haalde de partij zelfs maar 6,2 procent van de stemmen.