Beke en De Wever: "Wij willen een streep trekken onder het verleden"

CD&V-voorzitter Wouter Beke en N-VA-voorzitter Bart De Wever "trekken een streep onder het verleden". Dat zeggen ze in een gezamenlijke verklaring. Ze leggen zo publiekelijk de politieke perikelen van de voorbije weken tussen hun partijen bij. Ze beloven niet meer te "vervallen in gekissebis en geruzie".

Tussen de twee regeringspartijen boterde het al enige tijd niet meer en het kwam geregeld tot openlijke aanvaringen. Onlangs noemde N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir CD&V een "moslimpartij" wat bij de christendemocraten bijzonder slecht viel. CD&V eiste excuses, maar die kwamen er niet. De stemming over de beleidsbrieven van Zuhal Demir werd gisteren zelfs uitgesteld om de rel tussen CD&V en N-VA te ontmijnen.

Het gekibbel schetst geen fraai beeld van de federale regering. Dat beseffen De Wever en Beke. "Er is afgesproken om te focussen op inhoudelijke discussies tussen politieke (meerderheids)partijen en niet te vervallen in gekissebis en geruzie", klinkt het in de gezamenlijke mededeling.

Beide partijvoorzitters begraven nu dus de strijdbijl. "Wij willen dan ook een streep trekken onder het verleden", zeggen Beke en De Wever. ""Een economisch engagement, een sociaal project". Dat is de titel van het regeerakkoord dat in oktober 2014 werd afgesloten. We hebben de ambitie om onder dit motto de komende twee jaar verder te werken. Dit mogen geen verloren jaren worden. Bovendien liggen er ook nog grote uitdagingen op ons bord."

Bart De Wever en Wouter Beke hebben naar eigen zeggen een diepgaand gesprek gehad met premier Charles Michel. Eerder vandaag werd al bekendgemaakt dat het federale kernkabinet afspraken heeft gemaakt over de communicatie van de regeringsleden na de paasvakantie vol relletjes. Michel heeft daarbij "gewezen op de loyauteit die ministers aan de dag moeten leggen binnen de meerderheid"