Burgemeester van Lampedusa krijgt prijs van Unesco en draagt hem op aan opgepakte journalist

"Dit is een grote eer voor mij, voor Lampedusa en zijn inwoners". Met die woorden heeft Giuseppina -Giusy- Nicolini, burgemeester van het Italiaanse eilandje dat symbool staat voor de vluchtelingen- en migrantencrisis, een vredesprijs van de Unesco in ontvangst genomen.

Nicolini wordt samen met de Franse ngo Mediterrannee onderscheiden voor het werk dat ze verricht op en rond Lampedusa, het eiland ten zuiden van Sicilië waar al jarenlang sloepjes met migranten en vluchtelingen aanspoelen. "Ze redden hen het leven en heten hen met waardigheid welkom", zo prijst de Unesco de laureaten.

Nicolini werd in 2012 verkozen tot burgemeester van Lampedusa. Het eiland is klein, maar de uitdagingen waar Nicolini in haar functie mee te kampen krijgt, zijn groter dan die van veel grootsteden. "Sinds haar verkiezing, onderscheidt ze zich door haar menselijkheid en voortdurende inspanningen om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden", zegt de Unesco.

Toen Nicolini een jaar in functie was, vond de schipbreuk plaats die meer dan 350 migranten en vluchtelingen het leven kostte. "Maar sindsdien zijn nog eens 11.000 mensen verdronken in hun poging Europa te bereiken", zei ze vorig jaar nog tijdens een herdenking. 

Nicolini draagt haar prijs op aan Gabriele Del Grande

De burgemeester van Lampedusa noemt haar onderscheiding met de Félix Houphouët-Boigny-vredesprijs, "een eer voor mezelf, voor Lampedusa en zijn inwoners, maar bovenal een eerbetoon aan de vele slachtoffers". 

Aan hen draagt ze de prijs op, maar ook aan de Italiaanse journalist en activist Gabriele Del Grande, die sinds begin deze maand gevangen zit in Turkije. "Met de website die hij in 2006 oprichtte, was hij de eerste die de doden in de Middellandse Zee begon te tellen, op een moment dat daar nog nauwelijks aandacht voor was."

Gabriele Del Grande werd een tiental dagen geleden aangehouden bij de Turks-Syrische grens, waar hij onderzoek deed voor een boek. De reden voor zijn arrestatie is niet duidelijk. De 35-jarige journalist is tegen zijn detentie in hongerstaking gegaan. Italië heeft Turkije vandaag opgeroepen om Del Grande vrij te laten.

De Félix Houphouët-Boigny-vredesprijs, genoemd naar de eerste president van Ivoorkust, wordt sinds 1989 uitgereikt. Eerdere laureaten waren o.a. Nelson Mandela en Shimon Peres.