De populairste politicus van Vlaanderen is een Waal

Premier Charles Michel (MR) is de populairste politicus voor de Vlamingen. De Franstalige liberaal stoot zo Maggie De Block (Open VLD) van de troon, die wegzakt naar plaats 7. Dat blijkt uit een peiling van VRT en De Standaard.

Het is enigszins opmerkelijk: een Franstalige politicus - voor wie de Vlamingen dus niet kunnen stemmen - voert de populariteitslijst aan. De eer is weggelegd voor eerste minister Michel. Hoewel zijn regering bekendstaat als een "kibbelkabinet", springt hij naar plaats 1. Al heeft hij die eerste plaats wel vooral te danken aan het feit dat de toppers uit de vorige poll het hebben laten afweten, want het kiespotentieel van Michel gaat er eigenlijk lichtjes op achteruit bij de Vlamingen .

Michel wordt op de voet gevolgd door Theo Francken, die 5 plaatsen naar boven springt en wel qua kiespotentieel een stuk beter doet dan in de vorige peiling. Zijn beleid inzake migratie en dan in het bijzonder de recente juridische overwinningen leggen hem duidelijk geen windeieren. Hij gaat op het podium zijn partijvoorzitter Bart De Wever net voor die op plaats drie blijft.

De eerste CD&V-politicus komen we tegen op plaats 4: vicepremier Kris Peeters. Vorige keer stond hij nog op plaats 2. Zijn partijgenoot Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs, is met haar zesde plaats de populairste politica.

De Block grote verliezer

Dé grote verliezer van deze populariteitspoll is Maggie De Block. De liberale politica voerde bij de vorige peilingen steevast de populariteitslijst aan, maar nu vinden we haar pas terug op de zevende plaats. Als minister van Volksgezondheid werkt ze wat meer in de luwte en moet ze ook minder populaire maatregelen nemen. Dat kost haar kennelijk heel wat populariteit.

Wie wel vaak met zijn beleidsmaatregelen in het nieuws komt, is Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Hij maakt een sprong voorwaarts en duikt zo de top tien binnen, hij is de vierde N-VA-politicus die een plaatsje verovert in de populairste tien.

Bij de oppositiepartijen is Groen-voorzitter Meyrem Almaci de populairste, op plaats 16. Twee plaatsen lager vinden we met SP.A-voorzitter John Crombez de eerste socialist in de populariteitspoll. Bij Vlaams Belang blijft Filip Dewinter met een 28e plaats populairder dan zijn voorzitter Tom van Grieken. 

Top tien

  • Charles Michel (MR)
  • Theo Francken (N-VA)
  • Bart De Wever (N-VA)
  • Kris Peeters (CD&V)
  • Jan Jambon (N-VA)
  • Hilde Crevits (CD&V)
  • Maggie De Block (Open VLD)
  • Koen Geens (CD&V)
  • Alexander De Croo (Open VLD)
  • Ben Weyts (N-VA)

Methode

De peiling werd uitgevoerd door TNS, in opdracht van de VRT en De Standaard. Ze werd telefonisch afgenomen bij 1.013 stemgerechtigde Vlamingen in Vlaanderen en Brussel, tussen 27 maart en 11 april 2017. De maximale statistische fout bedraagt 3,1% boven en onder het bekomen resultaat