De Vadder: "Ruzie is dan wel bijgelegd, toch is het een dag in mineur"

Na weken van gekissebis en geruzie hebben CD&V en N-VA vandaag de strijdbijl begraven. De ruzie mag bijgelegd zijn, toch is dit een dag in mineur, vindt Wetstraatspecialist Ivan De Vadder. "Want dat belangrijke laatste loodje, het begrotingsevenwicht in 2018, is al meteen gesneuveld."

Na weken van gekibbel hebben de regeringspartijen N-VA en CD&V vandaag een gezamenlijk communiqué verspreid. Voortaan zullen ze focussen op de inhoud, beloven ze, en niet langer vervallen in gekissebis en geruzie. 

"Als je het zelf hardop moet zeggen, geloof je het dan zelf nog?", vraagt Ivan De Vadder zich af in "Terzake". Of het werkelijkheid wordt, zal de toekomst moeten uitwijzen. "De komende weken zullen we weten of dit kerstbestand, want daarop lijkt het een beetje, zal standhouden."

"Een dag in mineur"

De gezamenlijke verklaring van Bart De Wever en Wouter Beke doet De Vadder enigszins denken aan wat premier Michel deed in het najaar van vorig jaar, toen Kris Peeters was weggelopen van het begrotingsoverleg. In het parlement beklemtoonde hij toen dat wat de regeringspartijen bindt, groter is dan wat hen scheidt.

"Dat lees ik vandaag ook in het communiqué van de partijvoorzitters", zegt De Vadder. Net als Michel vorig jaar sommen De Wever en Beke op wat er al allemaal gedaan is, en roepen ze op om ook de laatste loodjes tot een goed einde te brengen.

Maar precies daar knelt het schoentje. Want ook al vanmiddag is duidelijk geworden dat het begrotingsevenwicht is uitgesteld tot 2019. "De conclusie van deze dag is: de ruzie is bijgelegd, we gaan aan beleid doen", zegt De Vadder. "Maar dat belangrijke laatste loodje, het begrotingsevenwicht in 2018, is al meteen gesneuveld. Dat maakt het toch wel een dag in mineur."