De Wever: “Denk niet dat er nog excuses komen van Demir”

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat staatssecretaris en partijgenote Zuhal Demir zich niet zal verontschuldigen voor haar uitspraken over CD&V. De Wever pleit ervoor om een einde te maken aan het geruzie tussen beide regeringspartijen, dat maar blijft duren. Maar een mea groot culpa vanuit zijn partij komt er dus niet.

CD&V heeft gisteren de beleidsbrieven van staatssecretaris Zuhal Demir gisteren nog niet goedgekeurd omdat de partij excuses wil van de N-VA-politica, omdat ze CD&V een moslimpartij had genoemd. 

Zullen er uberhaupt nog excuses van Demir komen? “Ik denk niet dat die er nog zullen komen”, antwoordde N-VA-voorzitter De Wever op die hamvraag in “De ochtend” op Radio 1. “Als we telkens excuses moeten vragen telkens er iemand in de meerderheid iets zegt dat een ander schoffeert of beledigt, zullen we heel wat mensen moeten oproepen om mea culpa’s te slaan.”

De Wever gaf wel toe dat zijn partijgenote uit de bocht is gegaan door de toon die ze aansloeg tegenover coalitiepartner CD&V. “Er vallen harde woorden, Er vallen ongepaste woorden. Er vallen woorden die niet bij een functie horen. Dat is allemaal heel juist en heel jammer. Dat zegt iets over een bepaalde sfeer tussen bepaalde partijen”, geeft De Wever toe.

De N-VA-voorzitter betreurt het gekrakeel van de laatste weken tussen regeringspartijen. Hij vindt dat de regeringspartijen hierdoor een modderfiguur slaan. “Het zijn bijna kinderen die ruzie maken. Regeringspartijen moeten zich focussen op een groot akkoord over het sociaal-economische en het budgettaire.” “Dit moet ophouden”, besloot de N-VA-voorzitter. “We zouden hier beter op een volwassen manier over praten en dit achter ons laten.”