De Wever: “Eerste keer dat peiling niet strookt met mijn buikgevoel”

N-VA blijft de grootste partij in de peiling, maar verliest 6 procentpunt ten opzichte van het verkiezingsresultaat van 2014. “Voor ons is dit niet zo’n goede peiling”, reageert Bart De Wever enigszins verrast in “De ochtend” op Radio 1. De partijvoorzitter had verwacht dat de N-VA de opwaartse trend die de laatste maand uit peilingen bleek, zich zou doorzetten. “Terwijl we de laatste maanden weer kiezers aan het terugwinnen waren, is dit een dip naar beneden (...) Het is de allereerste keer dat een peiling niet strookt met mijn buikgevoel.”

Al te grote conclusies wil N-VA-voorzitter Bart De Wever niet trekken uit politieke peilingen als deze. De burgemeester van Antwerpen kijkt naar eigen zeggen vooral naar de trends die eruit blijken. “Na de verkiezingen hebben we een aantal kiezers verloren, maar sinds een half jaar zijn we weer kiezers aan het winnen.” Maar nu zit er dus een dip van 6 procentpunt in die opgaande grafiek.

“Ik heb peilingen gehad waarbij ik dacht dat het nog meeviel, omdat ik slechter had verwacht. Maar voor het eerst klopt dit niet met het gevoel dat ik heb op straat, want het palmares dat we kunnen voorleggen is helemaal niet zo slecht”, maakt De Wever zich sterk. Daarbij denkt hij aan de economie, jobcreatie en ook veiligheid en migratie, waarop N-VA-staatssecretaris Theo Francken scoort.

Losing mood

Omdat peilingen de afgelopen tijd in het buitenland getoond hebben dat ze er flink naast kunnen zitten, relativeert De Wever het slechte resultaat van zijn partij. Waar hij wel rekening mee houdt is dat peilingen een bepaalde sfeer creëren: “Je zit in de winning mood of de losing mood. Twee weken geleden zaten we nog in een winning mood, nu zou ik in een losing mood moeten zitten.”

De volgende federale verkiezingen zijn er pas in 2019 en De Wever blijft in dat licht optimistisch. "Met de resultaten die we kunnen voorleggen en de manier waarop de N-VA dat doet, kunnen we beter scoren naar de gewone verkiezingen toe." Hij denkt dat de kaap van 30 procent binnen het bereik blijft. "Ik blijf erin geloven dat wij een grote volkspartij zijn en kunnen blijven. We moeten niet pessimistisch zijn."

Bracke

Of het verlies van de N-VA in de peiling deels te maken zou hebben met het mandatenschandaal rond Siegfried Bracke wil Bart De Wever niet zeggen. "Dat is onmogelijk om te zeggen. Ik heb ook niet de gewoonte om de rekening van mensen te maken. We zijn een ploeg en je doet verder."

De Wever is ten slotte ook tevreden dat 3 N-VA-politici in de top vijf van het lijstje van populairste politici voorkomen. "Ik heb lang interviews moeten geven dat wij een eenmanspartij waren en dat dat onomkeerbaar leek. Daar ben ik nu van af."