De Wever loopt zondag zijn eerste marathon: "Heb heel veel zenuwen"

De 46-jarige Antwerpse burgervader Bart De Wever loopt nu zondag mee met de marathon in Antwerpen. Het is voor de N-VA-voorzitter zijn allereerste marathon. "Ik heb heel veel zenuwen", zegt hij daarover in "Van Gils & Gasten". "Voor mij is het een heel persoonlijk verhaal. Ik was een zwaarlijvige man die op middelbare leeftijd is beginnen te sporten."
Jasper Jacobs

De Wever geeft aan dat hij ontzettend nerveus is voor zijn allereerste marathon. "Voor mij is het onbekend terrein", zegt hij. "Vanaf kilometer 35 ben ik in een zone waar ik nog nooit ben geweest en waar je naar verluidt kunt sterven." Al nuanceert hij dat laatste en geeft hij toe dat hij vooral bang is dat hij niet zal halen. "Ik ken iemand die heeft moeten opgeven na 40 kilometer. Dat is je ergste nachtmerrie." Bovendien faalt iemand met de bekendheid van De Wever nooit alleen. "De hele wereld ziet je falen."

Voor de Antwerpse burgervader is de marathon lopen een heel persoonlijk verhaal. "Ik was 5 jaar geleden een zwaarlijvige man die op middelbare leeftijd is beginnen te sporten voor zijn gezondheid", zegt hij daarover. "Ik moet uitdagingen hebben om dat vol te houden, anders kom ik niet uit mijn zetel." Volgens de N-VA-voorzitter wordt vaak gezegd om naar je lichaam te luisteren. "Ik doe dat beter niet. Als ik dat doe, doe ik helemaal niets meer en neem ik een pak chips of wat frietjes."

Hij hoopt naar eigen zeggen om de marathon in 4 uur en 15 minuten te lopen. Dat is 17 minuten trager dan de toptijd die CD&V-boegbeeld Kris Peeters ooit heeft gelopen. "Kris Peeters is een echte atleet, met hem kan ik me niet meten", zegt De Wever daarover. "Ik doe dit voor mijn gezondheid. Iedereen zegt me bij mijn eerste marathon om vooral te focussen op het halen van de finish."

Bekijk hieronder De Wever in "Van Gils & Gasten":