De Wever zet deur op kier voor compromis met rechtvaardige fiscaliteit

Hoewel hij een meerwaardebelasting op vermogen nog steeds weinig genegen is, laat Bart De Wever uitschijnen dat hij dan toch bereid is over die belasting te onderhandelen. Dat zegt de N-VA-voorzitter in "Van Gils & Gasten".

Een meerwaardebelasting op vermogen: het is al lang een wens van CD&V als pasmunt voor een lagere vennootschapsbelasting, maar de N-VA hield tot nog toe steevast de boot af. In "Van Gils & Gasten" lijkt voorzitter Bart De Wever de deur dan toch op een kier te zetten.

Dat doet hij nadat hij eerder vandaag samen met CD&V-voorzitter Wouter Beke een mededeling heeft verspreid waarin ze allebei beloven het onderlinge gekissebis van de jongste weken achterwege te laten en samen hun schouders onder een sociaal-economisch project te zetten.

Dat engagement herhaalt De Wever in "Van Gils & Gasten" waarbij hij benadrukt dat de N-VA en CD&V deze legislatuur nog compromissen kunnen sluiten. Dat kan ook over de meerwaardebelasting op vermogen, zo laat hij uitschijnen.

(Lees voort onder video)

"CD&V wil die meerwaardebelasting", zegt hij. "Ook wij willen een pak dingen. Rond de tafel zullen we een compromis moeten vinden. Het idee van een rechtvaardige fiscaliteit is voor mij een legitiem idee. Ik denk dat veel mensen vinden dat het niet eerlijk is verdeeld. Ik denk ook dat oplossingen en hervormingen mogelijk zijn."

"In het geven en nemen moet je ergens toe komen", gaat hij voort. "Ik denk dat het kan. Maar hierover concrete dingen in een tv-studio zeggen, geeft morgen opnieuw ambras."

Afgelopen weekend klonk De Wever nog minder toegeeflijk in De Zondag. "Wij zien dat niet zitten", zei hij toen over de meerwaardebelasting waarbij hij meende dat die belasting vooral de Vlaamse middenklasse die een huis bezit zal treffen. Die overtuiging herhaalt hij vanavond in "Van Gils & Gasten", maar blijkbaar heeft het roken van de vredespijp met Wouter Beke hem milder gestemd.