Directie Belfius steekt koppen bijeen over privatisering staatsbank

Het directiecomité van Belfius vergadert al de hele dag over de privatisering van de staatsbank. De dochter van Dexia is al 5 jaar in handen van de Belgische overheid, maar zou nu klaar zijn voor een gedeeltelijke verkoop. In "De wereld vandaag" op Radio 1 geeft Steven Rombaut tekst en uitleg.

Begin dit jaar liet topman Marc Raisière van Belfius in "De vrije markt" luid en duidelijk verstaan dat zijn bank klaar is voor een beursgang. Sindsdien gonst het van de geruchten, maar vandaag zit het directiecomité van de staatsbank formeel samen om die privatisering concreet te maken. Sowieso heeft de federale regering in alles het laatste woord gezien de Belgische staat de bank volledig in handen heeft.

"Zelf wil de directie een beursgang waarbij de overheid helft van de aandelen naar de beurs brengt en zelf een meerderheid behoudt", zegt Rombaut in "De wereld vandaag". "Dat is gelijkaardig met de wijze waarop Proximus destijds is geprivatiseerd."

"Het nadeel van een beursgang is dat de financiële wereld Belfius dan met argusogen zal bekijken. De bank zal dan moeten leren leven met de schokken van de markten, terwijl die nu nog in alle rust kan werken zonder al te veel details te moeten bekendmaken. "

Derde partij

"Een andere mogelijkheid is om een deel van de bank aan een ander bedrijf te verkopen, bijvoorbeeld aan een bank, een verzekeraar of een investeringsmaatschappij. Hier is het nadeel dat de bank zo'n bedrijf wellicht in het buitenland zal moeten zoeken. Hierdoor komt de bank dus deels in buitenlandse handen, terwijl zowel Belfius als de regering de bank juist Belgisch wil houden. Met ING en BNP Paribas Fortis zijn nu al 2 van de 4 grootbanken in ons land in buitenlandse handen."

"Ook een combinatie is mogelijk", merkt Rombaut nog op. "Hierbij zou de regering een deel van de bank naar de beurs brengen en een ander deel aan een andere speler verkopen."

"Belfius zou dubbel zoveel waard zijn als in 2011"

"Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft zich altijd al een voorstander van privatisering getoond. Hij vindt dat banken besturen geen taak van de overheid is. Bovendien kan de regering Belfius volgens hem met winst verkopen. Ons land betaalde in 2011 4 miljard euro om de toenmalige bank Dexia uit de gevallen groep Dexia te lichten en te nationaliseren. Nu zou Belfius het dubbele waard zijn."

"De komende weken zal Van Overtveldt alle opties aan het kernkabinet voorleggen. Dat moet dan beslissen wat het precies wil gaan doen en ook wanneer."

"Sowieso gaan alle federale coalitiepartners akkoord met een gedeeltelijke privatisering. CD&V wil dit dossier wel aan het Arco-dossier koppelen. Met de bank Dexia en eerder nog BACOB was het de voorloper van Belfius die de coöperatieve aandelen van Arco verkocht. Recent heeft het Europese Hof van Justitie de waarborgregeling definitief afgeschoten. CD&V wil nu een deel van de opbrengst van de privatisering gebruiken om de coöperanten te vergoeden."

"Dom om bank die met belastinggeld is gered weg te geven"

Oppositiepartij Groen vindt een privatisering dan weer geen goed idee. "Het zou dom zijn een bank die we met belastinggeld hebben gered en die eindelijk aan de beterhand is gewoon weg te geven, zelfs al was het maar voor een stuk", zegt voorzitter Meyrem Almaci.

"Met z'n allen hebben we 4 miljard euro voor deze bank betaald die als een fenix uit de as van Dexia is gerezen. Het is onbegrijpelijk deze bank uit handen te geven op een moment dat die eindelijk dividenden begint uit te keren en een economische en maatschappelijke meerwaarde heeft met lokale investeringen. Wij vinden dit een foute keuze."