Farage trots op visvangst, maar vangt bot op Twitter

Nigel Farage heeft gisteren wat ophef veroorzaakt op Twitter. De oud-UKIP-leider had een foto van zichzelf online gezet waarop hij trots poseert met een verse visvangst: een blauwvintonijn, een bedreigde diersoort.

“Had een leuke tijd toen ik afgelopen weekend een blauwvintonijn ving in de Adriatische Zee”, twitterde de Britse politicus gisteren trots. Maar al snel kreeg hij het deksel op de neus, want blauwvintonijn is dus een bedreigde diersoort. En daarmee poseren is niet zo’n handige zet, PR-gewijs. Nu heeft Farage als oud-leider van de anti-EU-partij wel meer controversiële dingen gedaan, zoals Herman Van Rompuy een natte vod noemen.

Volgens de Britse krant Daily Mirror heeft Farage de vis terug in het water gezet. Zijn woordvoerder verzekerde de krant dat de vis nog leeft en gewoon voor de sport werd gevangen. En dat mag ook gewoon in de Adriatische Zee, voor de kust van Kroatië, op voorwaarde dat de vis wordt teruggezet.

Voor dat laatste bekend werd, was het kwaad al geschied. Farage werd op Twitter zwaar onder vuur genomen. “Besef je wel dat je een bedreigd dier hebt gevangen?”, vroeg een twitteraar zich af.

Een andere twitteraar linkte Farages vangst aan zijn xenofobe gedachtegoed: “De blauwvintonijn is natuurlijk een vis die veel migreert. Is er een deel van uw leven dat niet rond migranten draait?” Wat de vis betreft had deze twitteraar gelijk, want de blauwvintonijn is een echte wereldreiziger die tienduizenden kilometers zwemt.

Nog een andere twitteraar maakte een kwinkslag naar een politiek tegenstandster van Farage: "Je moet Sturgeon vangen". Daarmee verwijzend naar Nicola Sturgeon, de premier van Schotland. Haar familienaam is Engels voor Steur.

Blauwvintonijn wordt ook wel reuzentonijn genoemd omdat hij gemiddeld zo’n anderhalve meter lang is en zo’n 50 kilogram weegt. De vis wordt vooral gevangen om verwerkt te worden als steak, op pizza’s en in sushi. Door de populariteit van sushi wordt er heel veel naar blauwvintonijn gevist. Zoveel zelfs dat het aantal vissen de laatste 50 jaar tot 90 procent gedaald is.