Federale regering stelt begrotingsevenwicht uit tot 2019

Het begrotingsevenwicht dat de federale regering had vooropgesteld, is met een jaar uitgesteld tot 2019. Dat heeft VRT Nieuws vernomen in regeringskringen.

De oorspronkelijke ambitie van de federale regering was om de begroting in 2018 in evenwicht te krijgen. Maar dat bleek hoe langer hoe meer een moeilijke, zo niet onmogelijke taak. Verschillende regeringspartijen hadden al laten verstaan om niet meer strikt vast te houden aan 2018, alleen Open VLD hield het been enigszins stijf.

In een advies stelde de Hoge Raad voor Financiën begin deze maand dat een evenwicht in 2018 het aanbevolen traject blijft. Maar de begrotingswaakhond schoof ook een tweede zogeheten "minimaal vereist" traject naar voor. De regering zou dus kunnen kiezen voor een begroting in evenwicht in 2019, waardoor de begrotingsinspanning voor 2018 dus minder zwaar zou zijn.

En in het kernkabinet is nu een akkoord bereikt: de federale regering van Charles Michel gaat niet meer voor begrotingsevenwicht in 2018. Het doel is nu 2019, het laatste jaar van de huidige legislatuur.  Om het evenwicht te bereiken is een verbetering nodig van het structureel saldo met 0,6 procent volgend jaar en met 0,3 procent in 2019.

Oppositie: "Deze regering is gebuisd op zelfgekozen hoofdvak"

De oppositiepartijen hebben forse kritiek op de beslissing om voor een evenwicht in 2019 te gaan. "Met deze regering ging alles veranderen. Vooral N-VA heeft op begrotingsvlak grote beloftes uitgesproken. Die worden nu definitief losgelaten. Dit is zuur voor alle landgenoten die factuur na factuur hun steentje hebben bijgedragen", zegt Groen-kamerfractieleider Kristof Calvo.

Ook SP.A wijst erop dat de belangrijkste verkiezingsbelofte van de partijen in deze regering was dat ze de begroting op orde zouden brengen. "Deze regering is gebuisd op hun zelfgekozen hoofdvak. Van een begrotingssanering is hoegenaamd niets in huis gekomen. Dat wisten we met z'n allen al. Vandaag durft ze het zelf toe te geven", zegt fractieleidster in de Kamer Meryame Kitir.

Vlaams Belang schiet met scherp op N-VA. Fractieleider Barbara Pas zegt dat de "etterende begroting" botst met de "show me the money"- uitspraak die N-VA-voorzitter Bart De Wever voor de verkiezingen deed. Zij ziet hier "het bewijs" in dat "men de PS niet nodig heeft om een PS-beleid te voeren". "De Wever staat met de begrotingsbillen bloot", zegt Pas nog.

PS-voorzitter en voormalig premier Elio Di Rupo brengt in herinnering dat de MR van Charles Michel destijds Di Rupo versleet voor "leerling-tovenaar" toen die voor een soepeler begrotingstraject pleitte. Di Rupo zegt dat het budgettair spierballengerol van toen met een sisser is afgelopen.

"De rechtse regering zegt al twee jaar dat we een indexsprong moeten doen, dat we de taksen op verbruik moeten verhogen, de pensioenleeftijd moeten optrekken tot 67 jaar omdat dat nodig is voor de publieke financiën. Vandaag stellen we vast dat, ondanks alle offers die aan de bevolking zijn gevraagd, de regering van Charles Michel niet in staat is om het begrotingsgat te dichten".