Griet Op de Beeck schrijft Boekenweekgeschenk 2018

De Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk van volgend jaar. Dat meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), die de Boekenweek organiseert. "Dat ik, zo een snotneus nog in de wereld van de letteren, word gevraagd om het geschenk te schrijven heeft me niet alleen blij gemaakt, maar echt aangegrepen", reageert de 43-jarige Op de Beeck.
© Koen Broos

Griet Op de Beeck brak in 2013, ook in Nederland, door met haar debuut "Vele hemels boven de zevende". In zes talen werden van dat boek al meer dan 700.000 exemplaren verkocht. De Stichting CPNB noemt de Vlaamse schrijfster een van de bestverkopende Nederlandstalige auteurs van dit moment.

Daarom is ze aangezocht om het Boekenweekgeschenk van 2018 te schrijven. "Wat een eer. Ik ga er straks met alle gretige overgave die ik heb aan werken", reageert Op de Beeck.

"Vele hemels boven de zevende" van Op de Beeck werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en won de Bronzen Uil Publieksprijs 2013. "Kom hier dat ik u kus" (2014), haar tweede boek, werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2015 en staat inmiddels meer dan honderd weken in de CPNB Bestseller 60. Ook haar derde boek, "Gij nu" (2016), werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2016.

Het debuut van Op de Beeck wordt momenteel verfilmd en zou dit najaar in de zalen moeten komen. Van "Kom hier dat ik u kus" zijn de filmrechten al verkocht. De 83e Boekenweek loopt van 10 tot en met zondag 18 maart 2018.