Gsm Brahim Abdeslam bevatte meer info dan aanvankelijk gedacht

Op de gsm van Brahim Abdeslam, een van de zelfmoordterroristen van de aanslagen in Parijs, stond meer informatie dan aanvankelijk was gedacht. Dat blijkt uit een rapport van het federaal parket. Het comité P, de politiewaakhond, is daarom vandaag opnieuw gehoord door de onderzoekscommissie naar de aanslagen.

In februari 2015, maanden vóór de aanslagen in Parijs, werd de gsm van Brahim Abdeslam al eens in beslag genomen. De politiezone Brussel-West, die onder meer Molenbeek omvat, deed dat in het kader van een onderzoek naar drughandel.

Toen de naam van de broers Abdeslam in november 2015, na de aanslagen in Parijs, opnieuw opdook, vroeg de federale gerechtelijke politie aan de politie van de zone Brussel-West om de gsm te recupereren. Het toestel bleek verdwenen te zijn, maar de inhoud ervan was gekopieerd. De analyse daarvan had echter niets bijzonders aan het licht gebracht.

Facebook-conversatie

Enkele maanden later, in november 2016, werd het toestel echter teruggevonden. Een nieuwe analyse bracht belangrijkere zaken aan het licht. Zo was er een Facebook-conversatie die aantoonde dat een van de Abdeslam-broers duidelijk aan het radicaliseren was.

Volgens de Franstalige omroep RTBF dateert de conversatie van juli 2014 en betreft het een gesprek tussen Brahim Abdeslam en Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs in november 2015.

"Moge Allah je leiden in het spoor van de jihad en je het martelaarschap toekennen. Verscheur die "kafirs" (ongelovigen), ontneem hen zoveel mogelijk varkens en kom je aansluiten bij het leger van Allah", zou Abaaoud geschreven hebben.

In september 2016 had federaal procureur Van Leeuw aan de commissie gezegd dat de gsm en de computer van een van de broers Abdeslam geen interessante informatie over radicalisering aan het licht had gebracht. Van Leeuw werd ondervraagd over het dossier-Abdeslam, dat zonder gevolg was geklasseerd ondanks aanwijzingen van radicalisering die begin 2015 door de lokale politie waren gemeld.

Zoekgeraakte gsm: geen kwaad opzet

Het parket van Brussel heeft intussen het onderzoek naar de verdwijning van de gsm van Brahim Abdeslam, een van de kamikazes geseponeerd. Het parket concludeerde dat er geen kwaad opzet in het spel was en sloot de zaak.