Ivan De Vadder: "Groen en SP.A zitten in hetzelfde schuitje en toch oogt Groen frisser"

De forse winst van partij Groen (ruim 6 procent) in de politieke peiling is ook Wetstraatjournalist Ivan De Vadder niet ontgaan. Groen en SP.A zitten in hetzelfde schuitje -oppositie en geen namen bij de populairste politici- en toch scoort Groen beter. De Vadder geeft enkele mogelijke verklaringen: "De hoge kiezerstrouw bij de partij, het potentieel, en de frisheid van de oppositie, in tegenstelling tot SP.A." Hij ziet ook dat het Vlaamse politieke landschap bevroren is en dat er geen staatsmannen meer zijn.

Hoe en vooral waarom stijgt Groen zo fors?

"Groen is een opvallende verschijning, want bij de drie traditionele partijen in de peiling is er geen groot verschil tegenover de verkiezingen in 2014. Groen heeft een hoge kiezerstrouw. Dat betekent dat de kiezers die ze hadden uit 2014, behouden. Bij de N-VA heet dat partijtrouw en dat cijfer is voor het eerst sinds jaren veel lager. Groen heeft ook véél potentieel en haalt kiezers binnen van de traditionele partijen, SP.A in de eerste plaats, CD&V, Open VLD en zelfs een klein beetje N-VA. Wie kiezers behoudt en erbij haalt, gaat vooruit.

Waarom meer mensen voor Groen kiezen is echter speculatie. Dat kan je uit de cijfers niet halen. Er is de frisheid van de oppositie en dat kan te maken hebben met figuren als een Kristof Calvo (federaal fractieleider, red.). Hij staat evenwel niet in de lijst van populairste politici. SP.A trouwens ook niet. Oppositiepartijen Groen en SP.A zitten dus in hetzelfde schuitje én toch oogt Groen frisser en spreekt meer aan."

Heeft dat politieke gevolgen?

"Je voelt dat de leiding van de oppositie bij Groen komt te liggen. Dat heeft uiteraard gevolgen voor politiek en strategie. Als bijvoorbeeld in Antwerpen wordt gesproken over een samenwerking van SP.A en Groen -en dat zit in de pijplijn- dan heeft Groen deze peiling in handen om te zeggen "we willen de leiding van het kartel". Dat maakt onderhandelingen een stuk moeilijker. In het verleden was SP.A altijd de grootste, en Groen de kleinste."

Over het politieke landschap in Vlaanderen

"Er is al een tijdje een gelijkaardige situatie. Er hangt één partij (N-VA) rond de 25-30 procent, en een reeks andere partijen rond de 15 procent, een soort van geef-en-neem. Daar is Groen nu bijgekomen. Het politieke landschap in Vlaanderen is bevroren. In Wallonië zijn pas er verschuivingen. Daar zie je de PTB opkomen en de PS naar beneden gaan."

Charles Michel is verrassend de populairste, maar...

"Wie de top 10 van populairste politici overloopt, ziet premier Charles Michel (MR) met 39 procent op nummer 1 staan. "Slechts" 39 procent tegenover de groep van 50 procent. Tot die groep behoren namen als Steve Stevaert (60 procent), Maggie De Block (59 procent), Guy Verhofstadt (54 procent), Kris Peeters (54 procent), Bart De Wever (53 procent) en Yves Leterme (57 procent).

Theo Franken en Jan Jambon stoten nog niet door. Je krijgt een soort tussenpaus waar ook geen aversie tegen is. Wie niets doet, kan niets misdoen. De rol van de premier op dit moment is bemiddelen. Maar er komt niets door van dossiers als de vennootschapsbelasting, Arco of de geluidsnormen. Het geeft misschien ook aan -vermist er geen topper is- dat het vertrouwen van de Vlaming in politiek niet meer zo groot is."