Kiescommissie Turkije spreekt zich uit: Referendum wordt niet geannuleerd

In Turkije heeft de kiescommissie het verzoek van de oppositie afgewezen om de uitslag van het omstreden referendum te annuleren. Maar de oppositie geeft het nog niet op. Ze zegt dat ze alle juridische middelen zal inzetten om de uitslag alsnog ongedaan te maken.
AFP or licensors

Tien leden van de kiescommissie hebben gestemd tegen het verzoekschrift dat door de grootste oppositiepartij CHP was ingediend. Eén commissielid stemde voor.

De CHP had om de annulering verzocht wegens de vele klachten over manipulatie tijdens het referendum van afgelopen zondag. Ze vecht vooral de beslissing van de kiescommissie aan om stembiljetten zonder een geldig stempel te aanvaarden.  

Ook waarnemers van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zagen daarin "een duidelijke schending van het Turkse recht". In hun voorlopige rapport is sprake van "een veelvoud aan technische en concrete fouten, waarachter we moedwilligheid vermoeden."

"Europese waarnemers moeten niet tussenbeide komen in Turkse politiek"

De Europese Commissie drong aan op een transparant onderzoek naar onregelmatigheden, maar die vraag viel niet in goede aarde. "Europese verkiezingswaarnemers moeten niet tussenbeide komen in de binnenlandse Turkse politiek", reageerde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu vanmorgen.

Volgens de minister bevat het rapport van de OVSE een aantal opzettelijke fouten en zijn de obervaties van de instelling "niet objectief" en "uitermate partijdig". "En daarom hebben ze eigenlijk ook geen enkele waarde".