NASA neemt aardscheerder 2014 JO25 in het vizier

NASA heeft beelden vrijgegeven van 2014 JO25, de planetoïde die op een afstand van "nauwelijks" 1,8 miljoen kilometer langs de aarde is gescheerd. Die tonen aan dat de rotsblok de vorm van een pindanoot heeft.

Rond 14.30 uur onze tijd is een planetoïde "rakelings" langs de aarde gepasseerd. Het ging om 2014 JO25, een object dat wetenschappers in mei 2014 in de Amerikaanse staat Arizona hebben ontdekt.

Vlak voor de planetoïde haar scheervlucht maakte, heeft NASA haar van op aarde in het vizier gekregen. Dat gebeurde gisteren in het Goldstone Deep Space Communications Complex in Californië. Daarbij heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie opnames gemaakt die ze vandaag heeft verspreid.

De beelden tonen aan dat 2014 JO25 de vorm van een pinda heeft en een keer per 5 uur om zijn as draait. De planetoïde is de aarde tot op een afstand van 1,8 miljoen kilometer genaderd. Dat is zowat 4,6 keer de afstand van onze planeet tot de maan.

Het was 400 jaar geleden dat 2014 JO25 zo dicht bij de aarde is gekomen en het zal nog minstens 500 jaar duren vooraleer dat nog eens gebeurt.

"De planetoïde heeft een binaire structuur die bestaat uit twee kwabben die met een hals zijn verbonden", zegt Shantanu Naidu, een wetenschapper verbonden aan het Jet Propulsion Laboratory van NASA in Pasadena. De grootste kwab heeft een diameter van naar schatting 620 meter.

De opnames tonen 2014 JO25 met een resolutie van 7,5 meter per pixel. Vandaag, morgen en overmorgen vinden nieuwe opnames plaats die de planetoïde mogelijk in een hogere resolutie in beeld brengen.